Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?




Żurek z suszonymi grzybami


Składniki:

- 2 litry wody,
- 20 dag wędzonego boczku,
- 5 suszonych grzybów,
- 2 szklanki zakwasu,
- włoszczyzna,
- 0,5 szklanki śmietany,
- 1 cebula,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz.


Wykonanie:

Wysuszone grzyby umyć, a następnie moczyć przez kilka godzin. Po wymoczeniu nie wylewać wody, lecz w niej gotować, by nie uronić choćby najdrobniejszej szczypty grzybowego smaku i aromatu. Z włoszczyzny należy również uwarzyć wywar, by połączyć go z wywarem z grzybów, a tę mieszankę połączyć z grzybami pokrojonymi w paski. Tuż obok bierzemy się za przesmażanie pokrojonego i stopionego aromatycznego wędzonego boczku, wraz z solą roztartą z czosnkiem. Wywar należy połączyć z zakwasem, by wreszcie dodać do niego cebulę oraz czosnek, a całość na koniec zagotować. Otrzymaną w ten sposób przepyszną i fantazyjnie aromatyczną zupę należy podawać z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami posypanymi zielonym koprem. Dla udekorowania potrawy, na skraju każdego z talerzy można położyć po jednym pomarszczonym z suchoty kapelusiku grzybka.


Autor: Tomasz Merwiński