Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?




Włoskie babeczki pieczarkowe


Składniki:

Ciasto kruche

- 250 g mąki + do posypania blatu,
- 125 g masła + do wysmarowania foremek,
- 1 żółtko,
- szczypta soli.

Nadzienie:

- 1 cebula biała,
- 400 g pieczarek,
- 300 g startego parmezanu,
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
- 1 jajko,
- 2 łyżki śmietanki do gotowania Rama,
- sól i gruboziarnisty pieprz,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.


Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopnii Celcjusza, przygotowujemy ciasto; na stolnicę wysypujemy mąkę oraz sól, robimy wgłębienie do którego wlewamy żółtko oraz pokrojone w mniejsze kawałki masło. Szybko wyrabiamy ciasto, a następnie wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy na stolnicy uprzednio posypanej mąką. Na wysmarowanych masłem foremkach starannie układamy ciasto. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoto przez 15-20 minut. Łatwo sprawdzić czy ciasto jest gotowe, nakłuwając drewniany patyczek (wykałaczki) w sam środek ciasta, jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy - gotowe.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: Na oliwie z oliwek podsmażamy obraną i posiekaną cebulę, wrzucamy umyte i pokrojone w kostkę pieczarki, aż woda odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową. Farsz wzbogacamy startym parmezanem (200g).

Gdy ciasto na tartaletki jest już gotowe wypełniamy każdą z foremek porcją farszu, ale nie po same brzegi.

Przygotowujemy masę z jajek, śmietanki do gotowania i sera, roztrzepujemy jajko i dodajemy pokruszony parmezan i śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, gdy zaistnieje potrzeba.

Masą jajeczno - serowo-śmietankową polewamy tartaletki, uważając by nie było jej zbyt wiele - wtedy wyleje się poza foremkę.

Tak przygotowane ciasto pieczemy jeszcze w piekarniku przez 15 minut - aż ser się ładnie roztopi- w temperaturze 180 stopnii Celcjusza.


Autor: Aneta Klimecka