Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?




Schab z grzybami zapiekany w ognisku


Składniki:

- 4 wykrojone porcje schabu jak na kotlet,
- 30 dag grzybów mieszanych (najlepiej kurki, maślaki oraz pieczarki),
- 1 mała cebula,
- łyżka masła,
- przyprawa do potraw, pieprz.


Wykonanie:

Schab rozbijamy dość mocno i przyprawiamy, na jego wierzch kładziemy wcześniej podsmażony farsz grzybowo-cebulowy, przyprawiony grubo zmielonym pieprzem i solą. Dodajemy pół łyżeczki masła. Całość rolujemy jak gołąbki. Aluminiową folię spożywczą smarujemy olejem, kładziemy na
nią pakunek schabowo-grzybowy i zawijamy szczelnie.

Całość kładziemy do żaru z ogniska (nie do ognia) i zasypujemy. Po 7 minutach obracamy pakunek i ponownie zasypujemy żarem. Pieczemy kolejne 6 minut.
Wyjmujemy, rozwijamy ostrożnie by się nie poparzyć.
Serwujemy z pieczywem opiekanym nad ogniem. Smacznego

Autor: Mirosław Smugała