Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?




Ragout z sarny z borowikami


Składniki:

- 750 g łopatki z sarny (bez kości),
- 50 g boczku,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka oleju,
- 25 g masła,
- sól, biały pieprz,
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry,
- około 30 g suszonych borowików,
- 300 ml wywaru z dziczyzny,
- 75 ml wytrawnego czerwonego wina,
- 1/2 pęczka pietruszki,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka galaretki porzeczkowej,
- 1/8 L słodkiej śmietanki.


Wykonanie:

Mięso obkroić z tłuszczu, ścięgien i błon, pokroić w kostkę jak na gulasz. Pokroić boczek w drobna kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozgrzać w garnku olej i masło, zeszklić w nich boczek na wolnym ogniu, wyjąć łyżką cedzakową i na talerzu odstawić na bok. Obsmażyć mięso porcjami w gorącym tłuszczu na średnim ogniu, wyjąć i dodac do boczku.Na koniec zeszklić posiekaną cebulę.
Włożyć z powrotem kostki mięsa i boczek, przyprawić solą, pieprzem i kolendrą. Dodać suszone grzyby, wywar z dziczyzny i czerwone wino, zagotować, przykryć i dusic przez godzinę. Pietruszkę umyć, otrząsnąć z wody i drobno posiekać.
Wymieszać ragout z sokiem z cytryny, galaretką porzeczkową i śmietaną, podgrzewać prawie do wrzenia, ale nie gotować. Ragout osolić, przyprawić pieprzem i wymieszać z pietruszką.


Autor: Agnieszka Wrońska