Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?




Polędwiczki wieprzowe w sosie z grzybów leśnych


Składniki:

- 300g kurek,
- 1 garść suszonych podgrzybków,
- kilka suszonych borowików,
- 1 duża cebula,
- 2 szklanki bulionu (może być z kostki),
- 200g śmietany do sosów,
- margaryna do smażenia,
- 2 długie polędwiczki wieprzowe,
- sól, pieprz,
- przyprawa uniwersalna.


Wykonanie:

Polędwiczki kroimy na małe kotleciki, możemy delikatnie ubić z jednej strony. Gotowe kotleciki posypujemy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalna, a następnie pozostawiamy na co najmniej 15 minut. Polędwiczki podsmażamy na margarynie z obu stron i odkładamy na talerz.

Na tej samej patelni przesmażamy cebulkę i kurki pokrojone w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy bulion, posiekane suszone grzyby oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy. Całość gotujemy na średnim ogniu cały czas mieszając, do czasu odparowania części bulionu i zgęstnienia sosu.

Gdy sos już będzie gotowy, wrzucamy do niego polędwiczki i chwile razem podgrzewamy. Podajemy z kopytkami.


Autor: Barbara Nowacka