Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?




Placek pieczarkowy z ziemniakami i jajkiem


Składniki:

- 1,5 kg ziemniaków,
- 1 kg pieczarek,
- 50 g masła,
- 4 jajka,
- 750 g pomidorków konserwowych,
- 2 pęczki posiekanej natki pietruszki,
- 0,5 l śmietanki,
- 250 g startego sera gouda,
- 100 g tartej bułki,
- 100 g masła,
- 15 g ziaren sezamowych,
- sól, biały pieprz.


Wykonanie:


Obrane ziemniaki pokroić w plasterki; zalać osoloną wodą i gotować ok. 5 min.
W międzyczasie pieczarki pokroić na plasterki i usmażyć je na rozgrzanym maśle. Następnie pokroić pomidory w plastry.
Śmietanę zmiksować z tłuszczem po smażeniu pieczarek, natką pietruszki oraz jajkami.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Tortownicę o średnicy 30 cm wysmarować tłuszczem i układać w niej warstwami ziemianki, pieczarki oraz pomidory i zalać całość śmietanką.
Na koniec pospać wierzch wiórkami masła, serem wymieszanym z bułką tartą oraz ziarnem sezamowym.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 60 min.


Autor: Agnieszka Oksiak