Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?




Pieczarki w cieście naleśnikowym


Składniki:

- 80 dkg dużych pieczarek,
- 40 dkg mąki,
- 2 szklanki mleka,
- 5 łyżek wody,
- 2 jajka,
- sól, pieprz, sok z cytryny, majeranek,
- olej do smażenia,
- sałata do dekoracji.


Wykonanie:

Pieczarki umyć, odciąć ogonki i poczekać aż ociekną z wody. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Jajka ubić, dodać szczyptę soli, mleko i wodę, dosypywać stopniowo mąkę przesianą przez sito. Ciasto powinno być nieco gęściejsze niż na naleśniki. Rozgrzać olej na patelni, Kapelusze maczać w cieście i smażyć. Podawać na gorąco, udekorowane liśćmi sałaty.


Autor: Emilia Latecka