Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?


« Powrót do aktualności (2126)

Znamy laureatów I Festiwalu Smaków Włoskich w Poznaniu



30-10-2010


W dniach 21-23 października br. niemal trzy tysiące Poznaniaków i turystów miało szansę degustacji oraz oceny dań kuchni włoskiej, serwowanych w ośmiu restauracjach w cenie 10 zł w ramach I Festiwalu Smaków Włoskich.


Festiwalowe dania przygotowały restauracje: Girasole, Umberto, Cafe Bordo (wszystkie trzy z ulicy Żydowskiej), Tivoli (ul. Wroniecka, ul. Naramowicka, ul. Św. Czesława oraz ul. Ściegiennego), Fidelio (ul. Garbary), Roma (ul. Półwiejska), LaLucciola i Villa Magnolia (obie z ul. Głogowskiej).


Serwowane w Villi Magnolia danie: „Rozciągnięta polędwica wołowa (Schiacciata di manzo) z czosnkiem, rozmarynem i grzybami” według przepisu Jamiego Oliviera zostało przez gości ocenione najwyżej. Restauracja uzyskała miano „Najpopularniejszej Restauracji I Festiwalu Smaków Włoskich 2010”.

Wśród gości odwiedzających restauracje w ciągu trzech dni trwania Festiwalu znalazło się również dziesięcioosobowe profesjonalne jury, które dokonywało ocen festiwalowych dań i restauracji w czterech kategoriach: aranżacja dania na talerzu, smak, atmosfera w lokalu oraz jakość obsługi. W skład jury weszli: Kurt Scheller (mistrz sztuki kulinarnej, właściciel Kurt Scheller Academy w Warszawie), Paweł Kibart (szef kuchni klubu tenisowego Sinnet z Warszawy, absolwent szkoły gastronomicznej w Serramazzoni we Włoszech), Hanna Szymanderska (pisarska książek kulinarnych), Krystian Szopka (szef kuchni Hotelu Sheraton Poznań), Marcin Antoniewski (szef kuchni z Wrocławia), Andrea Parolo i Anna Ładyńska (promotorzy włoskiej sztuki kulinarnej w Polsce, właściciele portalu kuchniawloska.com), Agnieszka Ochniak (redaktor naczelna platformy gastronomicznej Papaja.pl), Edyta Czerwińska (redaktor naczelna miesięcznika Poradnik Restauratora) oraz krytycy kulinarni z Poznania Anna i Marcin (redaktorzy ZjescPoznan.pl).


Opinie jurorów na temat festiwalowych dań nie były jednoznaczne. Dyskusje przyniosły zwycięstwo Cafe Bordo Ristorante. Danie „Ręcznie wyrabiany makaron maltagliatti z krewetkami, marchewką, cukinią i czosnkiem podlewane winem” autorstwa szefa kuchni Cafe Bordo – Pasquale Alvino, otrzymało miano „Najsmaczniejsze danie kuchni włoskiej 2010”. Maltagliatti to według włoskiej tradycji nierówne resztki ciasta, które pozostawało gospodyniom po zrobieniu lasagne lub tagliatelle.


Był to prawdziwy sprawdzian dla restauratorów, z którego wszyscy wynieśli cenne doświadczenia. Festiwal udowodnił, że to nie poznaniacy są oporni na wychodzenie z domu i spożywanie posiłków poza nim, ale restauratorom brakuje inicjatywy i dostosowywania ofert do potrzeb i zamożności mieszkańców – podsumowuje Joanna Ochniak, organizatorka festiwalu. Dodaje, że duże zainteresowanie klientów pozytywnie zaskoczyło twórców imprezy. Obiecała, że w kolejnych festiwalach poprawione zostanie zaplecze organizacyjne.



źródło: dziennikturystyczny.pl

Komentujesz: Znamy laureatów I Festiwalu Smaków Włoskich w Poznaniu

Wpisz komentarz

Zamknij to okno
Tylko zalogowani użytkownicy mogą wystawiać komentarze

Fotogaleria: Galeria artykułu



Tagi: kuchnia, gotowanie, festiwal smaków, laureaci, konkurs kulinarny


Wasza ocena:


Wyślij link do znajomego!

Zamknij to okno
Prześlij poniższy link do znajomego najwygodniejszą dla Ciebie formą :


Wasze komentarze

Skomentuj artykuł


    Jeszcze nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Zgłoś nadużycie