Włochy: Pierwsze na świecie muzeum lodów
15-10-2012
We włoskiej miejscowości Anzola otwarto pierwsze na świecie muzeum lodów. Zwiedzający mogą poznać historię lodów, sięgającą - według niektórych ekspertów - roku 1800 przed naszą erą, gdy w Mezopotamii używano śniegu do chłodzenia napojów.
Na wielkiej stałej ekspozycji w regionie Emilia-Romania, uważanym za kolebkę najlepszej włoskiej kuchni, zaprezentowano bogate dzieje i tradycję produkcji lodów.
Jest też 10 tysięcy fotografii i archiwalnych dokumentów, które obrazują powolny rozkwit tej branży i bezdyskusyjny prymat Włoch w tej dziedzinie.
To już druga oryginalna inicjatywa potentata na rynku produkcji maszyn, który kilka lat wcześniej, również koło Bolonii powołał Uniwersytet Lodów, oblegany przez uczniów z całego świata. W laboratoriach uniwersytetu uczestnicy płatnych kursów poznają tajniki wytwarzania lodów po to, by potem otworzyć włoskie lodziarnie w swoich krajach.
Uczniowie eksperymentują też z takimi nowinkami, jak lody o smaku czerwonego wina, oliwy, parmezanu czy bazylii.
Źródło: PAP/ turystyka.interia.pl
Wpisz komentarz
Zamknij to okno