"Gotowanie na polanie"
19-05-2012
6 maja, w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu obyła się prawdziwa biesiada. Impreza „Gotowanie na polanie” przyciągnęła nie tylko smakoszy, ale i twórców mazowieckiej kuchni regionalnej. Mimo dość chłodnej aury skansen odwiedziło tego dnia ponad 1200 gości.
Jak co roku duże zainteresowanie wzbudził kiermasz ludowego rzemiosła i rękodzieła. W ofercie wystawców znalazły się między innymi: ceramiczne i drewniane naczynia, wyroby z wikliny, filcu, ręcznie wykonana biżuteria, lampy witrażowe czy aniołki i świątki z drewna. Każdy mógł tu znaleźć coś dla siebie.
To nie jedyne atrakcje, które tego dnia czekały na gości Muzeum. Wystawy prezentowane w dworze szlacheckim i dziesięciu zagrodach z końca XIX i początku XX wieku przybliżały codzienne życie wsi mazowieckiej. Zwiedzający mieli szansę przyjrzeć się pokazom rzemiosła i rękodzieła ludowego: kowalstwa, garncarstwa, plecionkarstwa, tkactwa, papieroplastyki, szewstwa.
W wiejskiej izbie szkolnej odbywały się lekcje kaligrafii a na podwórku szkolnym – dawne zabawy wiejskie. Dużym zainteresowaniem cieszyły się prezentacje tradycyjnych zajęć gospodarskich: wyrobu masła, przędzenia wełny na kołowrotku, wirowania śmietany za pomocą centryfugi a także wiosennych prac polowych (orki konnej, bronowania i siewu).
Źródło: Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu
Wpisz komentarz
Zamknij to okno