W Krakowie rusza trzecia edycja festiwalu „Wigilijny Małopolski Smak”
15-12-2011
Już w piątek w Krakowie rozpocznie się trzecia edycja „Wigilijnego Małopolskiego Smaku”. Jest to świąteczna odsłona „Małopolskiego Festiwalu Smaku”, podczas której na Rynku Głównym w Krakowie będzie można poznać i kupić przeróżne małopolskie produkty – tradycyjne, a przede wszystkim świąteczne. Organizatorem wydarzenia jest Województwo Małopolskie.
W tegorocznym finale (odbył się on w ostatni weekend wakacji na placu Wolnica) Grand Prix zdobyła polędwica faszerowana suską sechlońską, a wyróżniono: sułkowicką krzonówkę, salceson golonkowy Podstolego, jajecznicę po królewsku, karpia zatorskiego w zalewie octowej, korzennego fileta śledziowego i placki po andrychowsku. Wiele z tych produktów będzie dostępnych podczas „Wigilijnego Małopolskiego Smaku”.
Tegoroczny „Wigilijny Małopolski Smak” to już trzecia odsłona imprezy organizowanej przez Województwo Małopolskie, którą zapoczątkowano w 2009 roku. „Wigilijny Małopolski Smak” będzie jednym z wydarzeń towarzyszących Targom Bożonarodzeniowym, które trwają na krakowskim Rynku już od końca listopada. Nawiązują one do handlowej przeszłości tego miejsca, a towarzyszy im wiele imprez kulturalnych.
„Małopolski Festiwal Smaku” i „Wigilijny Małopolski Smak” to imprezy promujące turystykę kulinarną, która staje się w województwie małopolskim coraz popularniejsza.
– Małopolska ma już teraz 50 pozycji na ciągle powiększającej się „Małopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych”. Aż 10 produktów z Małopolski zostało zarejestrowanych przez Unię Europejską i otrzymało unijne certyfikaty (redykołka, chleb prądnicki, kiełbasa lisiecka, obwarzanek krakowski, suska sechlońska, jabłka łąckie, karp zatorski, fasola „Piękny Jaś z Doliny Dunajca”, oscypek i bryndza podhalańska). Mamy nadzieję, że lista ta będzie się powiększać. W przyszłości z pewnością będziemy jeszcze wielokrotnie czerpać z tego bogactwa – podkreśla Elżbieta Kantor, dyrektor Departamentu Turystyki, Sportu i Promocji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.
Dziedzictwo kulinarne Małopolski stało się jednym z głównych „składników”, branych pod uwagę podczas tworzenia wielu produktów turystycznych w regionie. Są wśród nich m.in.: szlak agroturystyczny „Małopolska Wieś Pachnąca Ziołami”, „Małopolska Miodowa Kraina”, „Małopolska Trasa Smakoszy”, „Szlak Oscypkowy” oraz „Na Śliwkowym Szlaku”.
Wpisz komentarz
Zamknij to okno