Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?


« Powrót do aktualności (2126)

W Krakowie rusza trzecia edycja festiwalu „Wigilijny Małopolski Smak”



15-12-2011


Już w piątek w Krakowie rozpocznie się trzecia edycja „Wigilijnego Małopolskiego Smaku”. Jest to świąteczna odsłona „Małopolskiego Festiwalu Smaku”, podczas której na Rynku Głównym w Krakowie będzie można poznać i kupić przeróżne małopolskie produkty – tradycyjne, a przede wszystkim świąteczne. Organizatorem wydarzenia jest Województwo Małopolskie.


Przez cztery dni, od piątku (16 grudnia) do poniedziałku (19 grudnia) na stoiskach ustawionych w centrum krakowskiego Rynku Głównego pojawią się nie tylko tradycyjne wędliny, wyroby piekarnicze i cukiernicze, ryby, przetwory owocowo-warzywne czy gotowe dania świąteczne (uszka, czerwony barszczyk, kapusta z grzybami, pierogi), ale także produkty znane z „Małopolskiego Festiwalu Smaku”.


W tegorocznym finale (odbył się on w ostatni weekend wakacji na placu Wolnica) Grand Prix zdobyła polędwica faszerowana suską sechlońską, a wyróżniono: sułkowicką krzonówkę, salceson golonkowy Podstolego, jajecznicę po królewsku, karpia zatorskiego w zalewie octowej, korzennego fileta śledziowego i placki po andrychowsku. Wiele z tych produktów będzie dostępnych podczas „Wigilijnego Małopolskiego Smaku”.


Tegoroczny „Wigilijny Małopolski Smak” to już trzecia odsłona imprezy organizowanej przez Województwo Małopolskie, którą zapoczątkowano w 2009 roku. „Wigilijny Małopolski Smak” będzie jednym z wydarzeń towarzyszących Targom Bożonarodzeniowym, które trwają na krakowskim Rynku już od końca listopada. Nawiązują one do handlowej przeszłości tego miejsca, a towarzyszy im wiele imprez kulturalnych.


„Małopolski Festiwal Smaku” i „Wigilijny Małopolski Smak” to imprezy promujące turystykę kulinarną, która staje się w województwie małopolskim coraz popularniejsza.

– Małopolska ma już teraz 50 pozycji na ciągle powiększającej się „Małopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych”. Aż 10 produktów z Małopolski zostało zarejestrowanych przez Unię Europejską i otrzymało unijne certyfikaty (redykołka, chleb prądnicki, kiełbasa lisiecka, obwarzanek krakowski, suska sechlońska, jabłka łąckie, karp zatorski, fasola „Piękny Jaś z Doliny Dunajca”, oscypek i bryndza podhalańska). Mamy nadzieję, że lista ta będzie się powiększać. W przyszłości z pewnością będziemy jeszcze wielokrotnie czerpać z tego bogactwa – podkreśla Elżbieta Kantor, dyrektor Departamentu Turystyki, Sportu i Promocji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.


Dziedzictwo kulinarne Małopolski stało się jednym z głównych „składników”, branych pod uwagę podczas tworzenia wielu produktów turystycznych w regionie. Są wśród nich m.in.: szlak agroturystyczny „Małopolska Wieś Pachnąca Ziołami”, „Małopolska Miodowa Kraina”, „Małopolska Trasa Smakoszy”, „Szlak Oscypkowy” oraz „Na Śliwkowym Szlaku”.


Komentujesz: Rusza trzeci Wigilijny Małopolski Smak

Wpisz komentarz

Zamknij to okno
Tylko zalogowani użytkownicy mogą wystawiać komentarze

Fotogaleria: Galeria artykułu



Tagi: kraków, krakowski rynek, wigilijny małopolski smak, małopolski festiwal smaku


Wasza ocena:


Wyślij link do znajomego!

Zamknij to okno
Prześlij poniższy link do znajomego najwygodniejszą dla Ciebie formą :


Wasze komentarze

Skomentuj artykuł


    Jeszcze nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Zgłoś nadużycie