Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?


« Powrót do aktualności (2126)

Polska w drodze po pierwszą gwiazdkę Michelin



16-03-2012


Polskie restauracje zdobywają coraz większe uznanie inspektorów Michelin. W tegorocznej edycji Czerwonego Przewodnika Michelin „Main Cities of Europe”, który ukazał się właśnie w Paryżu, warszawski lokal Atelier Amaro został uhonorowany wyróżnieniem Wschodzącej Gwiazdki, co daje spore szanse na zdobycie w przyszłym roku pierwszej w historii naszego kraju gwiazdki Michelin. Do zestawienia trafiły trzy nowe lokale z Polski, z których jeden otrzymał dodatkowo wyróżnienie Bib Gourmand.


W tegorocznej edycji Czerwonego Przewodnika Michelin znalazło się 39 polskich restauracji z Warszawy i Krakowa, czyli o trzy więcej niż przed rokiem. W tym roku do przewodnika trafiły 22 restauracje z Warszawy i 17 z Krakowa (w ubiegłym roku było 19 lokali warszawskich i 17 krakowskich). Warszawska restauracja Atelier Amaro otrzymała wyróżnienie Wschodzącej Gwiazdki oznaczające bardzo duże szanse na zdobycie w przyszłym roku gwiazdki Michelin. Gdyby tak się stało, byłby to pierwszy lokal w Polsce uhonorowany tym symbolem.


Jeden z lokali opisanych w „Main Cities of Europe 2012” – warszawski Butchery and Wine – otrzymał symbol Bib Gourmand. Warto dodać, że ten lokal znalazł się w zestawieniu po raz pierwszy.


Restauracjom opisanym w kulinarnych przewodnikach Michelin przyznaje się:

• Sztućce (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu;
• Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny;
• Gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw.


Przewodnik Michelin „Main Cities of Europe 2012” opisuje restauracje z 44 miast w 22 krajach. W tegorocznej edycji Czerwonego Przewodnika Michelin znalazło się ponad 2100 restauracji i 1500 hoteli. Opisane miejsca charakteryzują się różnym stylem, wielkością i zakresem cenowym oferty. Podstawą do ich uwzględnienia w zestawieniu była wcześniejsza wizyta anonimowych inspektorów Michelin, których jedynym zajęciem jest właśnie ocenianie i przygotowywanie rekomendacji na potrzeby przewodnika. „Main Cities of Europe 2012” przedstawia łącznie 287 restauracji z jedną gwiazdką, 74 lokale z dwiema gwiazdkami i 15 trzygwiazdkowych. Ponadto 250 restauracji zdobyło wyróżnienie Bib Gourmand.


Czerwony Kulinarny Przewodnik Michelin jest wydawany od ponad 100 lat. To pierwszy przewodnik kulinarny na świecie.


Komentujesz: Polska w drodze po pierwszą gwiazdkę Michelin

Wpisz komentarz

Zamknij to okno
Tylko zalogowani użytkownicy mogą wystawiać komentarze

Fotogaleria: Galeria artykułu



Tagi: warszawa, michelin, restauracje, gwiazdki michelin


Wasza ocena:


Wyślij link do znajomego!

Zamknij to okno
Prześlij poniższy link do znajomego najwygodniejszą dla Ciebie formą :


Wasze komentarze

Skomentuj artykuł


    Jeszcze nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Zgłoś nadużycie