Pizza i kebab - narodowe potrawy Polaków
26-03-2012
Pizza, kebab i tradycyjne dania kuchni polskiej - te potrawy najchętniej jemy poza domem. Wciąż niechętnie odwiedzamy lokale serwujące kuchnię egzotyczną - z Indii czy Tajlandii - za to coraz więcej sympatyków zdobywają pizzerie. Ten gastronomiczny obraz Polski wyłania się z badania "Polska na talerzu 2012", które w marcu 2012 r. przeprowadziło MAKRO Cash & Carry.
- Poza domem najchętniej stołują się konsumenci do 30. roku życia, to oni są też skłonni wydać na posiłek poza domem najwięcej. Dla młodych osób posiłek poza domem to najczęściej okazja do spotkania się ze znajomym, osoby starsze traktują to przede wszystkim jako wygodę i oszczędność czasu - zauważa Ewelina Rzedkowska, menedżer ds. grupy klientów Horeca w MAKRO.
Co drugi Polak, jedząc poza domem, wybiera lokale serwujące tradycyjną kuchnię polską, natomiast aż 27% z nas decyduje się na miejsca z kuchnią włoską. Najchętniej wybierany typ lokalu to restauracje z obsługą kelnerską i pizzerie (23%). I to właśnie pizza dla prawie 60% Polaków jest daniem najczęściej jadanym poza domem. Drugie miejsce zajmują kebaby, które szczególną popularnością cieszą się w miastach powyżej 100 tys. mieszkańców. Tyle samo zwolenników mają dania kuchni polskiej - bigos, kotlet schabowy czy mielony.
- W swoich kulinarnych upodobaniach Polacy to jednak tradycjonaliści. O ile potrawy europejskie znamy i lubimy, jako naród jesteśmy cały czas umiarkowanie otwarci na kuchnie egzotyczne. Aż 55% Polaków nigdy nie odwiedziło lokalu z potrawami z Indii, Meksyku czy Tajlandii. Póki co, najchętniej stołujemy się w barach z kuchnią chińską i wietnamską. Jestem jednak przekonany, że uda nam się oswoić kuchnie z odległych regionów świata na poziomie podobnym jak w zachodnich krajach Europy - mówi Grzegorz Kazubski, szef kuchni MAKRO Centrum Horeca.
Raport "Polska na talerzu 2012" pokazuje, że w przypadku wyboru lokalu decydujące są dwa czynniki - ceny (55%) i lokalizacja punktu (46%). Na urozmaicone menu (34%) częściej wskazywały osoby z wyższym wykształceniem. Z kolei w przypadku osób starszych (grupa 50+) wzrasta znaczenie aspektów zdrowotnościowych posiłku (13%).
Źródło: Serwis Informacji Zleconych PAP
Wpisz komentarz
Zamknij to okno