Otwarto pierwszą we Wrocławiu restaurację na wodzie
05-09-2011
Barka przypłynęła do Wrocławia ze stoczni Januszkowice i zacumowała pod Hotelem Tumskim w sierpniu ubiegłego roku. Od tamtego czasu przeprowadzono instalację trzypoziomowej części restauracyjnej. Dobiegły końca ostatnie prace wykończeniowe. Barka Tumska to pierwszy lokal gastronomiczny w mieście usytuowany na Odrze.
– Ta przestrzeń jednocześnie pełni funkcję sali konferencyjnej, udostępnianej firmom. Na najniższym pokładzie znajdują się dwa stylowe puby – „Tawerna” oraz „Mesa Kapitańska”. Oba pomieszczenia przyjmą łącznie ponad 60 gości – poinformował Artur Perliński, szef gastronomii Hotelu Tumskiego.
Właściciele Barki chcą, by to miejsce pełniło funkcję nie tylko dobrej restauracji, ale także stało się uznaną przestrzenią działań artystycznych. Regularnie wystawiane będą tu spektakle Wrocławskiego Teatru Lalek.
Na początek w repertuarze tej nowej wrocławskiej sceny znalazł się „Nawiedzony Młyn”, sztuka Beaty Maciejewskiej i Mariusza Urbanka, w reżyserii Józefa Frymeta. Spektakl będzie można oglądać w każda ostatnią niedzielę miesiąca. Najbliższe przedstawienie 25 września o godz. 17:00.
Konstrukcja restauracji umożliwia wygodne wejście na jej górny pokład od strony hotelu, po trapach o szerokości 150 cm oraz z poziomu rzeki. To z myślą o gościach poruszających się wzdłuż wodnego szlaku Odry, na przykład łodziami motorowymi. Pływającą restaurację zabezpieczono przed często kapryśnymi wodami Odry: dzięki specjalnemu umocowaniu, przyjmuje ona odpowiednie położenie w zależności od aktualnego stanu rzeki. Barka została podłączona do zasilania elastycznymi przewodami uwzględniającymi zmiany poziomu wody, odpornymi na mróz, izolowanymi i zabezpieczonymi kablem grzejnym.
Źródło: DziennikTurystyczny
Wpisz komentarz
Zamknij to okno