Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?


« Powrót do aktualności (2126)

Otwarto pierwszą we Wrocławiu restaurację na wodzie



05-09-2011


Barka przypłynęła do Wrocławia ze stoczni Januszkowice i zacumowała pod Hotelem Tumskim w sierpniu ubiegłego roku. Od tamtego czasu przeprowadzono instalację trzypoziomowej części restauracyjnej. Dobiegły końca ostatnie prace wykończeniowe. Barka Tumska to pierwszy lokal gastronomiczny w mieście usytuowany na Odrze.


- Na powierzchni 678 mkw rozmieszczone są cztery sale restauracyjne, zaplecze kuchni, bufetu, pomieszczenia techniczne oraz toalety. Do dyspozycji gości oddane zostały trzy poziomy Barki. Na najwyższym z nich znajdzie się taras widokowy z parasolami. Górny pokład, z widokiem na Ostrów Tumski, będzie dostępny jako kawiarnia „Pod Żaglami” dla odwiedzających w sezonie letnim i pomieści do 100 osób. Pozostałe dwa poziomy otwarte będą przez cały rok. Środkowa kondygnacja będzie wykorzystywana jako sala restauracyjna i okolicznościowa dla 110 gości – nazywa się „Restauracja Blue Marine”.

– Ta przestrzeń jednocześnie pełni funkcję sali konferencyjnej, udostępnianej firmom. Na najniższym pokładzie znajdują się dwa stylowe puby – „Tawerna” oraz „Mesa Kapitańska”. Oba pomieszczenia przyjmą łącznie ponad 60 gości – poinformował Artur Perliński, szef gastronomii Hotelu Tumskiego.


Właściciele Barki chcą, by to miejsce pełniło funkcję nie tylko dobrej restauracji, ale także stało się uznaną przestrzenią działań artystycznych. Regularnie wystawiane będą tu spektakle Wrocławskiego Teatru Lalek.

Na początek w repertuarze tej nowej wrocławskiej sceny znalazł się „Nawiedzony Młyn”, sztuka Beaty Maciejewskiej i Mariusza Urbanka, w reżyserii Józefa Frymeta. Spektakl będzie można oglądać w każda ostatnią niedzielę miesiąca. Najbliższe przedstawienie 25 września o godz. 17:00.


Konstrukcja restauracji umożliwia wygodne wejście na jej górny pokład od strony hotelu, po trapach o szerokości 150 cm oraz z poziomu rzeki. To z myślą o gościach poruszających się wzdłuż wodnego szlaku Odry, na przykład łodziami motorowymi. Pływającą restaurację zabezpieczono przed często kapryśnymi wodami Odry: dzięki specjalnemu umocowaniu, przyjmuje ona odpowiednie położenie w zależności od aktualnego stanu rzeki. Barka została podłączona do zasilania elastycznymi przewodami uwzględniającymi zmiany poziomu wody, odpornymi na mróz, izolowanymi i zabezpieczonymi kablem grzejnym.


Źródło: DziennikTurystyczny


Komentujesz: Pierwsza wrocławska restauracja na wodzie

Wpisz komentarz

Zamknij to okno
Tylko zalogowani użytkownicy mogą wystawiać komentarze

Fotogaleria: Galeria artykułu



Tagi: wrocław, ostrów tumski, hotel tumski, barka tumska, restauracja na wodzie


Wasza ocena:


Wyślij link do znajomego!

Zamknij to okno
Prześlij poniższy link do znajomego najwygodniejszą dla Ciebie formą :


Wasze komentarze

Skomentuj artykuł


    Jeszcze nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Zgłoś nadużycie