Noc Restauracji, czyli spektakl kulinarny na trzy miasta
12-04-2012
Wielkimi krokami zbliża się 25 maja - dzień, w którym restauracje z Białegostoku, Poznania i Gdyni zainicjują pierwszą Noc Restauracji. Lokale prześcigają się w wymyślaniu unikatowych potraw i pokazów kulinarnych, które stanowić będą kolejne akty niecodziennego spektaklu.
25 maja, w ramach konkursu na Nocne Danie, szefowie kuchni przygotują niecodzienne potrawy, które zawalczą o Grand Prix Nocy Restauracji. Nazwy dań brzmią tajemniczo, co pobudza wyobraźnię jurorów. Dotychczas wśród propozycji pojawiły się między innymi: Pierogi z ciemnego ciasta, Brunatny żar woła, Tagliatelle nero dello chef, Pstrąg z płonącej szuflady, Majowe piersi w pomarańczach, Night dragon czy Black California.
Już od 16 kwietnia poznawać będziemy przepisy i zdjęcia Nocnych Dań, a co najważniejsze będziemy mogli na nie zagłosować. Wszystkie restauracje ufundowały nagrody w konkursie.
- Celem projektu jest zachęcenie Polaków, by poznali szefów kuchni w swoich miastach, skosztowali ich mistrzowskich potraw i odwiedzili dobre, autorskie lokale, które często, z różnych względów, dla wielu z nas wydają się niedostępne - mówi Hubert Gonera z firmy Landbrand, pomysłodawca Nocy Restauracji.
Organizatorzy przewidzieli atrakcyjne konkursy dla gości Nocy Restauracji. Będzie można wygrać m.in. rejs promem Stena Line, weekendy w hotelach Cristal w Białymstoku i Andersia w Poznaniu. Dodatkowo, z myślą o aktywnych uczestnikach, powstała karta Nocnego Łowcy, gwarantująca roczną, 10-procentową zniżkę w lokalach.
Źródło: Serwis Informacji Zleconych PAP
Wpisz komentarz
Zamknij to okno