Koźlaki Bielkowskie
29-08-2012
Świeże, niepasteryzowane piwo prosto z beczki, regionalne przysmaki przyrządzane tylko według naturalnych receptur, występy teatrów, kapel biesiadnych i zespołów rockowych. Już w przyszłą sobotę (8.09), na polach przy Browarze Amber w Bielkówku, odbędzie się 9. edycja Koźlaków Bielkowskich.
W Bielkówku będzie można więc zaopatrzyć się w legendarne już ogórki kartuskie, pieczywo na zakwasie, regionalne sery, wędliny bez grama konserwantów, czy pierogi wytwarzane w domowym zaciszu. Będzie też coś na słodko: kaszubskie gospodynie specjalnie na tę okazję upieką nieznanie nigdzie indziej kuchy, czyli specyficzne znane tylko na Kaszubach ciasto drożdżowe.
Podczas Koźlaków dopieszczeni też zostaną piwosze. Z beczek popłynie Koźlak i piwo Żywe. Nie zabraknie też dopiero co uwarzonego Grand Imperial Portera i Złotych Lwów. A wszystkie trunki w wersji niefiltrowanej i niepasteryzowanej.
Koźlaki jednak to nie tylko jedzenie i picie. Przez cały dzień na scenie będą występować zespoły, a na najmłodszych czeka przedstawienie lalkowe, na które zaprasza białostocki Teatr pod Orzełkiem. Impreza zakończy się potańcówką, która potrwa do bardzo późnych godzin nocnych.
Pierwsza biesiada Koźlaki Bielkowskie miała miejsce w 2003 roku, gdy w Browarze Amber pierwszy raz uwarzono piwo Koźlak. To właśnie imprezą, której tytuł zaczerpnięto od tego rodzaju piwa postanowiono inaugurować corocznie sezon na to ciemne piwo.
Źródło: materiały prasowe
Wpisz komentarz
Zamknij to okno