Najlepsze piwo roku uwarzone w Cieszynie
15-09-2012
W miniony weekend Andrzej Miler, piwowar domowy ze Szczecina, wraz z piwowarami Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie uwarzył 67 500 litrów Grand Championa – najlepszego piwa 2012 roku.
Grand Champion 2012 to Rauchbock, czyli koźlak dymiony. Jak podkreśla autor receptury Andrzej Miler, piwo jest dość mocne i treściwe – idealne na zimę. Ma wyjątkowe dymione i śliwkowe aromaty, które z pewnością znajdą uznanie amatorów piwa.
- Jestem dumny z tego piwa i nadal nie mogę uwierzyć, że przygotowuję je w cieszyńskim Browarze Zamkowym. Wokół wielu profesjonalistów i ekspertów, którzy mocno wspierają moją pracę. Nie ukrywam, że jest to dla mnie olbrzymie wyzwanie.
Obecnie trwa proces fermentacji Rauchbocka, czyli zamiany cukrów w alkohol przez drożdże. Po ok. 8-9 dniach trafi on do tanków leżakowych i będzie dojrzewał przez dwa miesiące w piwnicach Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie w temperaturze ok. 6 stop. C. W połowie listopada br. piwo zostanie rozlane do butelek.
Grand Champion Birofilia 2012 trafi do sprzedaży 6 grudnia - w Mikołajki. Eksperci podkreślą, że będzie to piwo dotąd niespotykane na polskim rynku, a jego niepowtarzalny smak pozostanie w pamięci na długo.
Szczegółowe informacje na stronie www.festiwal-birofilia.pl
Wpisz komentarz
Zamknij to okno