Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?


« Powrót do aktualności (2126)

„Mastne” na 1200-lecie Cieszyna



16-06-2010


Kolejne wyjątkowe piwo z Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie trafi do miłośników złocistego trunku. Premiera „Mastnego” będzie miała miejsce w czasie Święta Trzech Braci (20 czerwca), podczas Dnia Otwartego cieszyńskiego browaru.

Z okazji rocznicy powstania miasta, Bracki Browar Zamkowy uwarzył piwo jubileuszowe. Jego receptura i nazwa nawiązuje do piwowarskich tradycji 1200 letniego grodu, dlatego swoją premierę „Mastne” będzie miało właśnie w Cieszynie. Warzenie piwa „Mastne” rozpoczęło się 11 maja br. a dopiero 19 czerwca (sobota) po leżakowaniu w piwnicach browaru piwo zostanie rozlane do jubileuszowych butelek.

„Mastne”, to pierwsza, udokumentowana nazwa piwa z Cieszyna, wywodząca się od słów „mięsisty”, „pełny”, co podkreślało bogactwo jego składników. Takie jest również jubileuszowe „Mastne”, w którego recepturze występują aż 4 słody: pilzneński, monachijski i karmelowy oraz pszeniczny. Również metoda górnej fermentacji bezpośrednio nawiązuje do historycznych receptur piw z Cieszyna. Dzięki niej - rzadko obecnie stosowanej w Polsce - piwo ma niespotykany bukiet zapachowy. W efekcie powstało bardzo wyjątkowe, opalizujące piwo o ciekawej bursztynowej barwie i jak zwykle w piwach z Brackiego Browaru Zamkowego - ze znakomitą pianą, wynikającą z unikalnego sposobu warzenia – dekokcji.

źródło: informacja prasowa GRUPA ŻYWIEC

Komentujesz: Mastne na 1200-lecie Cieszyna

Wpisz komentarz

Zamknij to okno
Tylko zalogowani użytkownicy mogą wystawiać komentarze

Wasza ocena:


Wyślij link do znajomego!

Zamknij to okno
Prześlij poniższy link do znajomego najwygodniejszą dla Ciebie formą :


Wasze komentarze

Skomentuj artykuł


    Jeszcze nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Zgłoś nadużycie