Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?


« Powrót do aktualności (2126)

Małopolska chce przyciągnąć turystów swoim smakiem



04-11-2011


Promocja regionalnych przysmaków, organizacja kolejnych edycji „Małopolskiego Festiwalu Smaku”, tworzenie produktów turystycznych, promujących dziedzictwo kulinarne Małopolski to najważniejsze przedsięwzięcia Województwa Małopolskiego, mające na celu wspieranie turystyki kulinarnej w regionie.


Organizując wypoczynek coraz częściej wybieramy cel podróży biorąc pod uwagę fakt, czy w danym miejscu dostaniemy smaczne, regionalne jedzenie. Małopolska jest pod tym kątem bardzo atrakcyjnym kierunkiem. I to nie tylko za sprawą oscypków, kwaśnicy czy kiełbasy Lisieckiej.

Aż 10 z 32, czyli prawie jedna trzecia wszystkich polskich produktów objętych ochroną przez Unię Europejską, pochodzi właśnie z Małopolski (w ostatnich dniach unijną ochronę uzyskała fasola „Piękny Jaś z Doliny Dunajca”). Z kolei na rodzimej „Liście Produktów Tradycyjnych”, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi figuruje aż 46 małopolskich przysmaków.


– Przysmaki pochodzące z Małopolski można by wymieniać bez końca. Przez dziesięciolecia „sztandarowymi” i powszechnie znanymi małopolskimi produktami były m.in. góralski ser oscypek, zupa kwaśnica czy krakowskie obwarzanki. Województwo Małopolskie podejmuje wiele działań, mających na celu promocję dziedzictwa kulinarnego regionu oraz odkrywanie mniej znanych tradycyjnych specjałów. Jednym z głównych przedsięwzięć realizujących ten cel jest „Małopolski Festiwal Smaku”, w którym biorą udział regionalni producenci. Podczas siedmiu edycji tego wydarzenia wybrano już łącznie niemal 50 laureatów, a „Małopolski Festiwal Smaku” na stałe wpisał się w kalendarz najważniejszych wydarzeń organizowanych przez Województwo Małopolskie. Dodatkowo tworzymy wiele produktów turystycznych, mających na celu promocję dziedzictwa kulinarnego naszego regionu – podkreśla Elżbieta Kantor, dyrektor Departamentu Turystyki, Sportu i Promocji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.


W ramach „Małopolskiego Festiwalu Smaku” na przełomie czerwca i lipca w największych miastach Małopolski organizowane są półfinałowe kiermasze, w czasie których wybierani są zwycięzcy – producenci najlepszych produktów oraz dań regionalnych. W ostatni weekend wakacji spotykają się oni podczas wielkiego finału na krakowskim placu Wolnica, gdzie co rok zbiera się nawet kilkadziesiąt tysięcy wielbicieli kuchni regionalnej. Ostatnio Festiwal został laureatem plebiscytu „Wielkie Odkrywanie Małopolski 2011”, a podczas targów turystycznych Tour Salon 2011, uhonorowano go Certyfikatem POT dla najlepszego produktu turystycznego. Województwo Małopolskie organizuje także świąteczne „odsłony” Festiwalu: „Wigilijny Małopolski Smak” oraz „Wielkanocny Małopolski Smak”.

 

Dziedzictwo kulinarne Małopolski stało się jednym z głównych elementów, branych pod uwagę podczas tworzenia wielu produktów turystycznych w regionie. I tak, na szlaku agroturystycznym „Małopolska Wieś Pachnąca Ziołami” znalazły się gospodarstwa agroturystyczne oferujące różnorodne dania regionalne przygotowywane na bazie ziół. Z kolei prezentujący dziedzictwo pszczelarskie szlak „Małopolska Miodowa Kraina” obejmuje miejsca, gdzie m.in. można skosztować miodu, poznać tajniki jego produkcji, podglądnąć życie pszczół oraz pobyć w ich sąsiedztwie. Stosunkowo niedawno powstała także „Małopolska Trasa Smakoszy”, na której znalazły się karczmy regionalne Małopolski. Inne małopolskie szlaki kulinarne to m.in. „Szlak Oscypkowy” oraz oferta „Na Śliwkowym Szlaku”.


Więcej informacji o „Małopolskim Festiwalu Smaku” oraz spis wszystkich jego laureatów na stronie www.smak.malopolska.pl


Komentujesz: Małopolska przyciąga turystów smakiem

Wpisz komentarz

Zamknij to okno
Tylko zalogowani użytkownicy mogą wystawiać komentarze

Fotogaleria: Galeria artykułu



Tagi: małopolska, turystyka regionalna, kuchnia regionalna, wielkie odkrywanie małopolski


Wasza ocena:


Wyślij link do znajomego!

Zamknij to okno
Prześlij poniższy link do znajomego najwygodniejszą dla Ciebie formą :


Wasze komentarze

Skomentuj artykuł


  • Van85

    Sama pochodze z małopolski i wiem, ze w tym regionie mozna zajadac sie najlepszymi przysmakami. Wprost uwielbiam oscypki, zwlaszcza wedzone, a ostatnio jadlam grillowany z zurawina- cos wspanialego....

    Van85

Zgłoś nadużycie

Skomentuj artykuł