Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?


« Powrót do aktualności (2126)

Poznaniacy laureatami Kulinarnego Pucharu Polski



15-09-2011


Po dwóch dniach zmagań z najlepszymi drużynami w Polsce poznańscy kucharze Robert Echaust i Jakub Walczak wywalczyli najważniejsze trofeum kulinarne w kraju. Międzynarodowe jury uznało danie z policzków cielęcych i raków za najlepszą propozycję konkursu.


Do Kulinarnego Pucharu Polski można zakwalifikować się poprzez zwycięstwo w jednym z 15 prestiżowych polskich konkursów kulinarnych. Zdobywcy pierwszych miejsc walczą o tytuł najlepszego kucharza w kraju. Robert Echaust i Jakub Walczak z poznańskiego hotelu Platinum Palace dostali się do finału dzięki zwycięstwu w konkursie o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku i byli jedynymi poznaniakami, którzy brali udział w finale.


Finał Kulinarnego Pucharu Polski rozgrywano w ramach poznańskich targów Gastro Trendy w dniach 13-14 września. W finale konkursu kucharze mieli 90 min. na przygotowanie od podstaw ośmiu porcji dania z dostarczonych przez organizatorów produktów. W tym roku były to policzki cielęce i świeże raki. Pozostałe składniki i sposób przygotowania są dowolne. Jury ocenia smak i wygląd potrawy oraz technikę pracy. Poznańscy kucharze zdobyli najwięcej punktów i tym samym wygrali konkurs, czek na 15 tys. zł. i wyjazd szkoleniowy do instytutu kulinarnego "Le Cordon Bleu".


- Najważniejsze to zapał, ciężka praca i ktoś od kogo można się uczyć - mówi Robert Echaust, szef zwycięskiego teamu. - Z Jakubem mieliśmy to szczęście, że od początku naszej drogi mogliśmy pracować z najlepszymi szefami w Polsce - dodaje Echaus. Zadowolony był także Dominik Brodziak, trener poznaniaków - Niewielu młodych ludzi chce się szkolić i jest gotowych poświęć swój czas na treningi. Chłopaki ciężko zapracowali na ten sukces i jestem pewien, że to dopiero początek ich kariery.


- Poznań jest ważnym punktem na kulinarnej mapie Polski. Dzięki sukcesom naszych kucharzy jesteśmy bardziej rozpoznawalni, a w naszych restauracjach zaczęli pojawiać się turyści kulinarni - potwierdza Jan Mazurczak, dyrektor Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.


Komentujesz: Kulinarny Puchar Polski przyznany

Wpisz komentarz

Zamknij to okno
Tylko zalogowani użytkownicy mogą wystawiać komentarze

Fotogaleria: Galeria artykułu



Tagi: poznań, konkurs kulinarny, kulinarny puchar polski, gastro trendy


Wasza ocena:


Wyślij link do znajomego!

Zamknij to okno
Prześlij poniższy link do znajomego najwygodniejszą dla Ciebie formą :


Wasze komentarze

Skomentuj artykuł


    Jeszcze nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Zgłoś nadużycie