Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?


« Powrót do aktualności (2126)

Kujawsko-pomorskie: gęsina na topie




08-11-2010


Cykl festynów i kiermaszów promujących potrawy z gęsiny przygotowuje na Święto Niepodległości samorząd województwa kujawsko-pomorskiego. Imprezy odbędą się w największych miastach regionu - Bydgoszczy, Grudziądzu, Inowrocławiu, Toruniu, Włocławku i w Rypinie.


Celem festynów jest przybliżenie mieszkańcom województwa, a za pośrednictwem relacji w mediach - również mieszkańcom innych regionów Polski, idei odrodzenia tradycji obecności gęsiny na polskich stołach. Goście imprez będą mieli szansę zapoznać się z różnymi potrawami z gęsiny, spróbować ich za niewielką opłatą, a także zakupić inne produkty regionalne pochodzące z terenu województwa kujawsko-pomorskiego.


"Rypin pojawia się w tegorocznej edycji nieprzypadkowo. To właśnie stamtąd pochodzi druga, obok kołudzkiej, odmiana gęsi z naszego województwa - gęś rypińska" - wyjaśnił marszałek województwa kujawsko-pomorskiego Piotr Całbecki.


Od kilkunastu dni trwają już liczne konkursy dotyczące gęsiny oraz akcje edukacyjne, mające na celu podniesienie umiejętności kulinarnych mieszkańców regionu. Swoimi przepisami mogą się pochwalić nie tylko kucharze z najlepszych polskich restauracji, ale także panie z Kół Gospodyń Wiejskich i mieszkańcy województwa zainteresowani sztuką kulinarną.


Nowością tegorocznej edycji będzie możliwość zakupu gęsiny i przetworów z gęsiny podczas trwania festynów oraz zamówienia gęsi przez telefon. "Zamawiane przez telefon gęsi zostały zakontraktowane w Zakładach Doświadczalnych w Kołudzie Wielkiej - jednym z najbardziej renomowanych ośrodków produkcyjnych i hodowlanych w Polsce" - podkreślił marszałek Całbecki.


Wszystkie gęsi pochodzą z wiejskiego chowu, co gwarantuje wysoką jakość odżywczą i niepowtarzalny smak przyrządzanych z nich potraw. Cena tuszki gęsi wraz z podrobami, które można zamówić telefonicznie, ustalana jest na podstawie wagi - kilogram kosztuje 19 zł; średnia waga sprzedawanych gęsi wynosi około 4 kg.


Zamówione przez telefon gęsi można będzie odebrać podczas festynów w Kujawsko-Pomorskiem z okazji święta 11 listopada. Oferta jest także dostępna dla mieszkańców innych miast, którzy będą mogli odebrać gęsinę podczas akcji promocyjnych w Sopocie (15 listopada), Warszawie (26-27 listopada) i Krakowie (3-4 grudnia).


Gęś kołudzka to odmiana produkowana w ośrodku hodowlanym w Kołudzie Wielkiej. Kołudzki Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki jest dostarczycielem materiału hodowlanego dla gęsich ferm w całej Polsce. Udział kołudzkiej gęsi w polskim eksporcie gęsiny wynosi 95 procent.


Gęś rypińska jest rodzimą, lokalną odmianą gęsi, sklasyfikowaną na początku XX wieku. Nigdy nie była poddawana żadnej selekcji ani hodowli kierowanej genetycznie, dlatego jej mięso ma bardzo dobre właściwości pod względem smaku i delikatności włókien. Z regionalnych potraw z rypińskiej gęsiny najbardziej znana jest zupa na gęsich pipkach.



źródło: PAP/gazeta.pl

Komentujesz: Kujawsko-pomorskie: gęsina na topie

Wpisz komentarz

Zamknij to okno
Tylko zalogowani użytkownicy mogą wystawiać komentarze

Fotogaleria: Galeria artykułu



Tagi: kulinaria, festyn, gęś, gęsina


Wasza ocena:


Wyślij link do znajomego!

Zamknij to okno
Prześlij poniższy link do znajomego najwygodniejszą dla Ciebie formą :


Wasze komentarze

Skomentuj artykuł


    Jeszcze nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Zgłoś nadużycie