Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?


« Powrót do aktualności (2126)

Wiza turystyczna - kiedy jest potrzebna?


14-11-2012


Organizując zagraniczną podróż, należy sprawdzić, na jakich zasadach można przebywać w docelowym kraju. W niektórych państwach turystom wystarczy tylko paszport, a niekiedy potrzebna jest wiza. Jak długo można z niej korzystać i jak ją zdobyć?


Wiza to nic innego jak pisemne zezwolenie na przekroczenie granicy obcego państwa i pobyt w nim.
Obowiązek posiadania tego dokumentu to kwestia ustaleń między państwami.

– Najczęściej jest ono dwustronne, choć zdarzają się od tej reguły wyjątki. I tak np. Polacy, by wyjechać do Stanów Zjednoczonych, muszą posiadać wizę, natomiast Amerykanie takiego zezwolenia, by odwiedzić Polskę, nie potrzebują. Odwrotnie dla Polaków wygląda podróż do Tunezji – jednego z popularniejszych turystycznie kierunków. Na teren państwa mieszkańcy kraju nadwiślańskiego wjeżdżają bez wiz, natomiast, kiedy Tunezyjczycy odwiedzają Polskę, muszą taki dokument posiadać – tłumaczy Marko Brinkmann z Tripsta.pl.


Mieszkańcy Unii Europejskiej mogą poruszać się swobodnie po państwach członkowskich bez żadnych zaświadczeń, jednak powinni pamiętać, że poza granicami swojego ojczystego kraju mogą pozostać nie dłużej niż 90 dni. Wyjeżdżając natomiast na inne kontynenty, niekiedy trzeba posiadać wizę. Taki dokument będzie więc potrzebny np. w Egipcie, Indiach, Kenii, Rosji, Turcji.


Wizy umożliwiające zwiedzanie Egiptu, Turcji, Kenii można zakupić na lotnisku. Wystarczy mieć ważny co najmniej 6 miesięcy paszport. Koszt takiego dokumentu, który umożliwia pobyt do 3 miesięcy wynosi ok 50-60 zł. By wjechać natomiast do Rosji, trzeba o wizę ubiegać się w konsulacie. Należy wówczas posiadać ważny pół roku paszport, złożyć wypełniony formularz i zdjęcie oraz przedstawić oryginalne zaproszenie od obywatela Federacji Rosyjskiej.

Jeśli takiego nie mamy, a podróż organizuje biuro podróży, trzeba okazać umowę dotyczącą świadczenia usług turystycznych oraz potwierdzenie obsługi turysty zagranicznego przez organizację prowadzącą działalność turystyczną. Koszt takiej jednorazowej wizy, na którą czekać trzeba 5 dni roboczych wynosi 60 zł.


By wjechać natomiast do Stanów Zjednoczonych, należy ubiegać się o wizę tzw. B2. Trzeba tu jednak
przedstawić kilka dokumentów potwierdzających tymczasowość pobytu.

– Przepisy Aktu o Imigracji i Obywatelstwie zakładają, że każdy, kto ubiega się o tymczasową wizę jest potencjalnym imigrantem. Pomocne w zdobyciu tego pozwolenia mogą okazać się wszelkie dowody potwierdzające związek z Polską, a więc: legitymacja uczniowska lub studencka zaświadczająca o edukacji w kraju, akt notarialny stwierdzający nabycie nieruchomości, wyciągi z konta bankowego, czyli środki pozwalające pokryć wydatki w USA, odpisy aktów z Urzędu Stanu Cywilnego, które udowodnią, że mamy tu dzieci, męża, żonę i mamy do kogo wracać – mówi adwokat z poznańskiej kancelarii Radosław Szajerski.


Źródło: tripsta.pl


Komentujesz: Kiedy potrzebujemy wizy turystycznej?

Wpisz komentarz

Zamknij to okno
Tylko zalogowani użytkownicy mogą wystawiać komentarze

Fotogaleria: Galeria artykułu



Tagi: podróże, egipt, rosja, turcja, usa


Wasza ocena:


Wyślij link do znajomego!

Zamknij to okno
Prześlij poniższy link do znajomego najwygodniejszą dla Ciebie formą :


Wasze komentarze

Skomentuj artykuł


    Jeszcze nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Zgłoś nadużycie