Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?


« Powrót do aktualności (2126)

"Jedz, oceniaj i wygrywaj..." - I Festiwal Smaków Włoskich w Poznaniu


18-10-2010


Przez trzy dni Poznaniacy będą mogli skosztować dań kuchni włoskiej - w cenie 10 złotych każde. W dniach 21-23 października odbędzie się I Festiwal Smaków Włoskich.

Główną ideą Festiwalu jest ocena specjałów kuchni włoskiej serwowanych przez poznańskich restauratorów. Uczestnikami mogły zostać restauracje funkcjonujące na terenie całego Poznania serwujące włoskie potrawy. Każda restauracja biorąca udział w Festiwalu zaprasza przez trzy dni na specjalne festiwalowe danie w cenie 10 zł, które podlegać będzie ocenie Wielkopolan, turystów oraz profesjonalnych ekspertów kulinarnych. W tym roku do rywalizacji przestępują poznańskie restauracje serwując następujące dania:

1. Cafe Bordo, ul. Żydowska 28
Ręcznie wyrabiany makaron maltagliatti z krewetkami, marchewką, cukinią i czosnkiem podlewane winem

2.Fidelio, ul. Garbary 50
Pierś z kurczaka z gruszką w sosie gorgonzolowo-orzechowym

3. La Lucciola, ul. Głogowska 50
Krewetki tiger z makaronem tagliatelle

4. Girasole, ul. Żydowska 27
Tagliatelle verdi (zielone tagliatelle), borowiki, świeży szpinak, czosnek, cebula, pomidorki koktajlowe świeże zioła

5. Pizzerie Tivoli ul. Wroniecka 13, ul. Naramowicka 187, ul. Św. Czesława 3 oraz ul. Ściegiennego 70
Pizza alpejska: sos pomidorowy, ser mozzarella, rukola, bekon, salami, pomidory

6. Roma, ul. Półwiejska 24
Makaron al. dente przyrządzany z boczkiem, cebulą, jajkiem i oliwą z oliwek z łupanym serem parmezanem w oryginalnym stylu włoskim

7. Umberto, ul. Żydowska 28
Grillowana cukinia faszerowana mięsem mielonym z nutką suszonej śliwki podawana z sosem winno-śliwkowym oraz bruschettą, czyli opiekanym chlebkiem z oliwą, pomidorami, czosnkiem i bazylią

8. Villa Magnolia, ul. Głogowska 40
Rozciągnięta polędwica wołowa (Schiacciata di manzo) z czosnkiem, rozmarynem i grzybami


Restauracje biorące udział w Festiwalu oceniane będą przez profesjonalne jury, w którego skład wchodzą przedstawiciele środowiska kucharskiego oraz mediów branżowych. Ze względów obiektywnych skład jury zostanie ujawniony dopiero w ostatnim dniu festiwalu w momencie przyznawania tytułu „Najlepszej Włoskiej Restauracji w Poznaniu 2010”. Zwycięska restauracja oprócz atrakcyjnych nagród otrzyma specjalną naklejkę, która będzie widniała na drzwiach frontowych lokalu.

Poznańskie lokale będą również walczyć o drugą statuetkę festiwalową, czyli nagrodę publiczności. Goście, którzy skosztują potraw biorących udział w Festiwalu w ciągu jego trwania otrzymają w restauracjach ankietę, w której dokonają oceny zarówno restauracji, jak i konkursowej potrawy. W tej kategorii wygra ta restauracja, która zbierze najwięcej pozytywnych opinii gości. Dla oceniających przewidziano również atrakcyjne nagrody, a wyniki zostaną opublikowane na oficjalnej stronie Festiwalu: www.smakiwloskie.pl


źródło: dziennikturystyczny.pl

Komentujesz: Jedz, oceniaj i wygrywaj!

Wpisz komentarz

Zamknij to okno
Tylko zalogowani użytkownicy mogą wystawiać komentarze

Fotogaleria: Galeria artykułu



Tagi: festiwal, poznań, kuchnia, jedzenie, smak


Wasza ocena:


Wyślij link do znajomego!

Zamknij to okno
Prześlij poniższy link do znajomego najwygodniejszą dla Ciebie formą :


Wasze komentarze

Skomentuj artykuł


    Jeszcze nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Zgłoś nadużycie