Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?


« Powrót do aktualności (2126)

Gotowanie na polanie w sierpeckim muzeum



10-05-2011


Impreza „Gotowanie na polanie” przyciągnęła do Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu wielu zwolenników i smakoszy kuchni tradycyjnej, a także specjalistów od kulinarnych specjałów. Choć pogoda płatała figle skansen w tym dniu odwiedziło ponad dwa tysiące osób.


Uroczystość uświetniła obecność gości specjalnych: Lidii Stanisławskiej - znanej artystki kabaretowej i piosenkarki oraz Jacka Frankowskiego - karykaturzysty, twórcy lalek do programu „Polskie ZOO” . Goście specjalni wspólnie z uczestnikami imprezy „pośmieli się z gwiazd” – znanych postaci z życia publicznego. Anegdoty Jacka Frankowskiego przeplatały piosenki w wykonaniu Lidii Stanisławskiej.


Tradycyjnie głównym punktem „Gotowania na polanie” był konkurs kulinarny „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”. Swoich sił próbowały koła gospodyń wiejskich, gospodynie oraz producenci produktów tradycyjnych i regionalnych. Do konkursu zgłoszono 36 potraw w kategorii: zupa, danie jarskie, potrawa mięsna, przekąska, deser i napój.


Najlepsze okazały się: w kategorii „zupa”– zupa grzybowa przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Łukomia; w kategorii "danie jarskie" - pasztet z fasoli autorstwa Martyny Częścik; w kategorii "potrawa mięsna" zwyciężyła kaczka faszerowana w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich z Grodkowa Zawisze. Wśród przekąsek bezkonkurencyjna była szynka dojrzewająca "przyzucha" przygotowana przez Wiolettę Piórkowską. Wśród deserów królowała żurawina ze śliwką w wykonaniu Marii Piórkowskiej, a wśród napojów wygrała nalewka z pędów sosny przygotowana przez Wiolettę Piórkowską. Laureatom nagrody wręczył Dyrektor Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu Jan Rzeszotarski.


Również i zwiedzający mogli skosztować tradycyjnych specjałów na stoiskach gastronomicznych. Imprezie towarzyszył bowiem kiermasz potraw regionalnych cieszący się niezmiennie ogromnym zainteresowaniem zwiedzających. Można więc było posmakować zupy „Parzybroda”, grochówki, pajdy chleba ze smalcem, domowych pierogów czy swojskich wędlin i tradycyjnych wypieków.


W zagrodach chłopskich zwiedzający uczestniczyli w pokazach zajęć codziennych takich jak: pranie i maglowanie bielizny, ubijanie masła w kirzance. Podziwiali pokazy rękodzieła ludowego: kowalstwa, plecionkarstwa, szewstwa, powroźnictwa i tkactwa. Wiele emocji wzbudzały dawne zabawy wiejskie: toczenie obręczy, chodzenie na szczudłach czy przeciąganie liny


Tekst: Anita Gad - Turalska


Komentujesz: Gotowanie na polanie w Sierpcu

Wpisz komentarz

Zamknij to okno
Tylko zalogowani użytkownicy mogą wystawiać komentarze

Tagi: majówka, skansen, muzeum wsi mazowieckiej, sierpc, kuchnia regionalna


Wasza ocena:


Wyślij link do znajomego!

Zamknij to okno
Prześlij poniższy link do znajomego najwygodniejszą dla Ciebie formą :


Wasze komentarze

Skomentuj artykuł


    Jeszcze nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Zgłoś nadużycie