Gotowanie na polanie w sierpeckim muzeum
10-05-2011
Impreza „Gotowanie na polanie” przyciągnęła do Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu wielu zwolenników i smakoszy kuchni tradycyjnej, a także specjalistów od kulinarnych specjałów. Choć pogoda płatała figle skansen w tym dniu odwiedziło ponad dwa tysiące osób.
Tradycyjnie głównym punktem „Gotowania na polanie” był konkurs kulinarny „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”. Swoich sił próbowały koła gospodyń wiejskich, gospodynie oraz producenci produktów tradycyjnych i regionalnych. Do konkursu zgłoszono 36 potraw w kategorii: zupa, danie jarskie, potrawa mięsna, przekąska, deser i napój.
Najlepsze okazały się: w kategorii „zupa”– zupa grzybowa przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Łukomia; w kategorii "danie jarskie" - pasztet z fasoli autorstwa Martyny Częścik; w kategorii "potrawa mięsna" zwyciężyła kaczka faszerowana w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich z Grodkowa Zawisze. Wśród przekąsek bezkonkurencyjna była szynka dojrzewająca "przyzucha" przygotowana przez Wiolettę Piórkowską. Wśród deserów królowała żurawina ze śliwką w wykonaniu Marii Piórkowskiej, a wśród napojów wygrała nalewka z pędów sosny przygotowana przez Wiolettę Piórkowską. Laureatom nagrody wręczył Dyrektor Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu Jan Rzeszotarski.
Również i zwiedzający mogli skosztować tradycyjnych specjałów na stoiskach gastronomicznych. Imprezie towarzyszył bowiem kiermasz potraw regionalnych cieszący się niezmiennie ogromnym zainteresowaniem zwiedzających. Można więc było posmakować zupy „Parzybroda”, grochówki, pajdy chleba ze smalcem, domowych pierogów czy swojskich wędlin i tradycyjnych wypieków.
W zagrodach chłopskich zwiedzający uczestniczyli w pokazach zajęć codziennych takich jak: pranie i maglowanie bielizny, ubijanie masła w kirzance. Podziwiali pokazy rękodzieła ludowego: kowalstwa, plecionkarstwa, szewstwa, powroźnictwa i tkactwa. Wiele emocji wzbudzały dawne zabawy wiejskie: toczenie obręczy, chodzenie na szczudłach czy przeciąganie liny
Tekst: Anita Gad - Turalska
Wpisz komentarz
Zamknij to okno