Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?


« Powrót do aktualności (2167)

Coraz więcej produktów tradycyjnych w Polsce


31-01-2013


Ponad 1030 wyrobów znajduje się obecnie na liście tradycyjnych produktów w Polsce. Są wśród nich m.in. produkty mleczne i mięsne, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze, ale też miody, napoje, a nawet gotowe dania. Co więcej, na liście wciąż przybywa nowych artykułów, co wiąże się z coraz większą modą wśród Polaków na tradycyjne wyroby i popularnością filozofii „slow food”.


Tego typu produkty będą prezentowane na II Targach Produktów Regionalnych Regionalia, które odbędą się w dniach 19-21 kwietnia w Warszawie. W ten sposób lokalni producenci mogą promować swoje produkty na szeroką skalę wśród tysięcy klientów, w tym wśród przedstawicieli sieci handlowych, restauracji i sklepów ze zdrową żywnością.


- Wzrostowi liczby tradycyjnych produktów w Polsce towarzyszy ogromny popyt na tego typu wyroby. Zdrowa żywność zyskuje też szerokie uznanie w stolicy, gdzie powstaje wiele inicjatyw poświęconych tradycyjnym wyrobom, jak na przykład Targi Regionalia. Wydarzenie to jest doskonałą okazją do prezentacji produktów wytwarzanych lokalnie w różnych częściach kraju i świata wśród warszawiaków, stwarza też firmom dogodne warunki do ich bezpośredniej sprzedaży - mówi Bartosz Sosnowski, prezes MT Polska, organizatora Targów Regionalia.


Na liście tradycyjnych produktów w Polsce jest aktualnie 1036 wyrobów, które powstają na bazie unikatowych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie i są głęboko zakorzenione w tradycji i kulturze poszczególnych regionów. Na listę wpisywane są artykuły, których jakość czy unikatowe cechy są wynikiem stosowania tradycyjnych metod produkcji, wykorzystywanych przynajmniej od 25 lat. Co więcej, produkty te są składnikiem kulturowego dziedzictwa regionu, z jakiego pochodzą i stanowią element tożsamości lokalnej społeczności. Lista produktów tradycyjnych prowadzona jest przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz marszałków poszczególnych województw. Ma na celu promocję wyrobów, które zostały wytworzone w oparciu o tradycyjne metody.


Podczas Targów Regionalia prezentowany będzie obszerny katalog regionalnych produktów z Polski i ze świata. Oprócz oferty lokalnej żywności na targach nie zabraknie też wyrobów rzemieślniczych, mody inspirowanej folklorem czy kosmetyków naturalnych.


Więcej informacji na stronie www.regionalia.com.pl


Komentujesz: Coraz więcej produktów tradycyjnych w Polsce

Wpisz komentarz

Zamknij to okno
Tylko zalogowani użytkownicy mogą wystawiać komentarze

Fotogaleria: Galeria artykułu



Tagi: warszawa, turystyka regionalna, regionalia


Wasza ocena:


Wyślij link do znajomego!

Zamknij to okno
Prześlij poniższy link do znajomego najwygodniejszą dla Ciebie formą :


Wasze komentarze

Skomentuj artykuł


    Jeszcze nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Zgłoś nadużycie