Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?


« Powrót do aktualności (2126)

Certyfikacja Rogali Świętomarcińskich


03-11-2010


Jutro, tj. w czwartek 4 listopada 2010r., o godzinie 11.00 w Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu przy Al. Niepodległości 2 odbędzie się Certyfikacja Rogali Świętomarcińskich. Tego dnia cukiernikom i piekarzom z Poznania i Wielkopolski zostaną wręczone Potwierdzenia Prawa do wytwarzania Produktu Regionalnego chronionego Prawem Unii Europejskiej (uzyskają oni numerowane Świadectwo Jakości Handlowej) oraz prawo do posługiwania się europejską marką Produktu Regionalnego jaką jest Rogal Świętomarciński.


Rogale Świętomarcińskie są tradycyjnym lokalnym wypiekiem z okazji imienin świętego Marcina, patrona głównej ulicy w Poznaniu. Ich tradycja pochodzi z końca XIX wieku. 11 listopada, gdy zbliżał się dzień św. Marcina, ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod jego wezwaniem zaapelował do wiernych, by wzorem patrona wsparli biednych.



Powstaniu rogala towarzyszy krótka legenda:

"Dawno, dawno temu wyśnił go jeden z poznańskich piekarzy. Ujrzał on we śnie Świętego Marcina jadącego na koniu, podniósł zgubioną przez niego podkowę i postanowił, że będzie piekł ciasto w takim kształcie".


Na kształt podkowy ówcześni cukiernicy przygotowali rogale dla najbardziej potrzebujących. Tradycja ta przetrwała do dziś, a 11 listopada cała Wielkopolska delektuje się tym niepowtarzalnym smakołykiem. W tym roku już po raz drugi Rogale Świętomarcińskie będą sprzedawane jako unijny produkt regionalny chroniony Prawem Unii Europejskiej. Co roku, 11 listopada, w poznańskich cukierniach i domach niepodzielnie królują Rogale Świętomarcińskie. Zjada się ich tutaj ponad 400 ton, a przez wielu poznaniaków rogale jedzone są od rana do wieczora, jako jedyne danie w ciągu dnia.


Wpływ na wyjątkowy charakter Rogala Świętomarcińskiego mają:
• ciasto drożdzowe
• nadzienie rogala: biały mak, cukier, okruchy, masa jajowa, tłuszcz, rodzynki, orzechy, owoce w syropie lub kandyzowane, aromat migdałowy


Miasto Poznań dzieli się swoją wyjątkową tradycją, wysyłając rogale do innych miast - urzędów administracji publicznej, mediów, ambasad i instytucji samorządowych.

 

 

foto: Rafał Łopka/UMP

 



Komentujesz: Certyfikacja Rogali Świętomarcińskich

Wpisz komentarz

Zamknij to okno
Tylko zalogowani użytkownicy mogą wystawiać komentarze

Tagi: poznań, rogale świętomarcińskie, certyfikacja, przysmaki regionalne


Wasza ocena:


Wyślij link do znajomego!

Zamknij to okno
Prześlij poniższy link do znajomego najwygodniejszą dla Ciebie formą :


Wasze komentarze

Skomentuj artykuł


  • Agata_Pilka

    Życzymy smacznego wszystkim, którzy będą mieli okazję uczestniczyć w degustacji! :)

    Agata_Pilka

Zgłoś nadużycie

Skomentuj artykuł