Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?


« Powrót do aktualności (2126)

Boże Narodzenie w stylu Slow Food


07-12-2012


W grudniu w całej Polsce ruszają imprezy, festiwale, warsztaty slow food'owe. Amatorzy zdrowego i naturalnego jedzenia przygotowują się do świąt Bożego Narodzenia.


Z początkiem grudnia zaczyna się nie tylko szał przedświątecznych zakupów, pogoń za prezentami i choinką, ale też planowanie potraw, jakie zagoszczą na wigilijnych stołach. Tradycja w prawdzie mówi o dwunastu, ale w zależności od regionu i zwyczajów są to często zupełnie inne lub przyrządzone w bardzo różny sposób dania. W grudniu w całej Polsce miłośnicy smacznego, naturalnego jedzenia będą mieli możliwość uczestniczyć w warsztatach, poznać przepisy kucharzy, którzy gotują zgodnie z filozofią slow food.


W najbliższą niedzielę, 9 grudnia w Hotelu Starym w Krakowie odbędą się warsztaty: „Wigilia w 12 odsłonach”, podczas których będzie można poznać stare galicyjskie potrawy i zwyczaje.

Szef kuchni Krzysztof Żurek opowie m. in. jak filetować karpia, przygotować domowe ciasto na pierogi, wyjaśni jak kisić buraki i gotować wigilijny barszcz, by nie tracił koloru. 16 grudnia w Łodzi w restauracji Piotrkowska 97 odbędzie się spotkanie wigilijne, podczas którego zaprezentowane zostaną lokalne specjały.


- Mamy prawdziwe pospolite ruszenie na zdrową żywność. Jest coraz więcej festiwali, imprez, warsztatów w całej Polsce, na których wystawiają się lokalni producenci serów, wina, wódki, wędlin, mięs. Ciągną na nie tłumy turystów z całego kraju. Nasze piwo Żywe, które jako pierwsze w Polsce otrzymało certyfikat i znak Slow Food podróżuje po całym kraju. Ostatnio oczywiście najczęściej związanych ze świętami – mówi Marek Skrętny z Browaru Amber.


- Slow Food jest międzynarodową organizacją, która określa swój cel jako "ochronę prawa do smaku". Zajmujemy się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności, szczególnie tej tradycyjnej – mówi Jacek Szklarek, założyciel Slow Food Polska.


Źródło: Materiały prasowe


Komentujesz: Boże Narodzenie w stylu Slow Food

Wpisz komentarz

Zamknij to okno
Tylko zalogowani użytkownicy mogą wystawiać komentarze

Fotogaleria: Galeria artykułu



Tagi: kraków, jedzenie, slow food


Wasza ocena:


Wyślij link do znajomego!

Zamknij to okno
Prześlij poniższy link do znajomego najwygodniejszą dla Ciebie formą :


Wasze komentarze

Skomentuj artykuł


    Jeszcze nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Zgłoś nadużycie