Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?


« Powrót do aktualności (2126)

10. LAF ruszyła

07-08-2009

 

DZISIAJ WYSTARTOWALISMY! SPRAWDŹ PROGRAM!

 

Dzisiaj rozpoczęła się 10. jubileuszowa edycja Letniej Akademii Filmowej! Ponad 300 filmów z całego świata na 6 ekranach, pokazy przedpremierowe, kino zapomniane i zakazane, spotkania z twórcami, dyskusje, seminaria, spektakle i koncerty o północy oraz niepowtarzalny klimat roztoczańskiego miasteczka to tylko nieliczne atrakcje, które czekają na wszystkich LAF-owiczów!

 

 

Na filmy zapraszamy już od godz. 10.00 ale oficjalnie Letnią Akademię Filmową otworzy o godz. 19.00 w kinie Skarb projekcja filmu pt. "Kucharze historii" w reżyserii Pétera Kerekesa. Twórca zwraca się ku czasom minionym, ale i niedawnej teraźniejszości. Za pośrednictwem dramatycznych kolei losów kucharzy wojskowych przeprowadza nas przez różne tereny, epoki dziejów, wydarzenia, które zmieniły historię i mapę Europy, ale przede wszystkim ukazuje nam powiązane w interesujący sposób, do dziś w większości trudne do rozwikłania i pełne paradoksów związki między ludźmi, narodowościami, narodami i krajami. "Jak się gotuje historia" przynosi opowieści o tym, jak kucharze i ich kuchnie wojskowe wpływali na przebieg II wojny światowej, konfliktu na Bałkanach, wojny w Algierii, sowieckiej okupacji Węgier i Czechosłowacji oraz wielu innych konfliktów.

 

Jak na prawdziwy jubileusz przystało, miłośnicy kina będą świętować przez dziesięć  kolejnych dni. W tym roku przygotowaliśmy dla nich naprawdę smakowite kąski z "kinematograficznych kuchni" całego świata, m.in. z Włoch, Węgier, Słowacji, Czech, Polski, Rosji czy Ameryki Południowej. Choć pierwsze filmy zagościły już na zwierzynieckich ekranach, to seans na oficjalne rozpoczęcie festiwalu dopiero przed nami. Kulinarne metafory padły tu nie bez powodu. Dziś o godzinie 19.00 w kinie Skarb zobaczymy obraz autorstwa Pétera Kerekesa "Kucharze historii", w zaskakujący sposób łączący zagadnienie wojny i kuchni właśnie. Bohaterami filmu są osoby, które raczej nie mają szans znaleźć się w podręcznikach historii, choć ich praca odgrywa wielką rolę w każdym konflikcie zbrojnym – kucharze wojskowi. To oni karmią tysięczne armie, dbając, by każdy żołnierz ruszał do walki z pełnym żołądkiem. A nie jest to zadanie proste. Szefowie kuchni polowych w surrealistycznym stylu prezentują nam m.in. jak przyrządzić paprykarz dla 74 tys. serbskich żołnierzy, coq au vin dla 500 tys. francuskich żołnierzy w Algierii, marynowane grzybki dla sowieckich okupantów w Czechosłowacji oraz… zatruty chleb dla oficerów SS. Z jednej strony temat opowiedziany jest tu ze sporą dawką specyficznego humoru, jednak z każdą kolejną sceną zauważamy, iż przygotowywanie jedzenia staje się coraz bardziej wyraźną metaforą walki. Przykładowo czy wojskowych rozkazów trzeba się sztywno trzymać tak jak kulinarnego przepisu, czy czasem można odejść od jego ścisłego przestrzegania gdy sądzimy, że zmienimy coś na lepsze? Kerekes z doskonałym wyczuciem i łatwością łączy trudne tematy wojny i śmierci z nastrojem groteski. "Kucharzy historii" trzeba po prostu zobaczyć.

 

To zatem ostatnia szansa dla wszystkich jeszcze niezdecydowanych na podróż w czasie i przestrzeni po rezerwacie dobrego kina na Roztoczu!

 

Zapraszamy do Zwierzyńca!

 

źródło: materiały pochodzące z Biura Prasowego LAF


więcej informacji w kalendarium wydarzeń - http://www.polskawita.pl/kalendarium.html



Komentujesz: 10. LAF ruszyła

Wpisz komentarz

Zamknij to okno
Tylko zalogowani użytkownicy mogą wystawiać komentarze

Wasza ocena:


Wyślij link do znajomego!

Zamknij to okno
Prześlij poniższy link do znajomego najwygodniejszą dla Ciebie formą :


Wasze komentarze

Skomentuj artykuł


    Jeszcze nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Zgłoś nadużycie