Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?




Nadziewane pieczarki


Składniki:
- 10 dużych pieczarek,
- 10 dkg gotowanego mięsa,
- 2 dkg masła,
- kromka bulki,
- 1 jajo,
- łyżka natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- łyżka tartej bułki,
- łyżka startego sera.


Wykonanie:

Pieczarki umyć, odkroić trzony, pokrajać na małe kawałki, podsmażyć na maśle. Gotowane mięso, podsmażone trzony i bułkę zemleć. Część masła utrzeć z żółtkiem, dodać zmielone mięso, przyprawy i wymieszać. Ubić pianę z białka i dodać do masy, wymieszać. Kapelusze pieczarek osolić, oprószyć pieprzem, włożyć do nich nadzienie, posypać tartą bułką zmieszaną z serem. Na każdą pieczarkę położyć mały kawałek masła. Ułożyć w prodiżu lub na blasze wysmarowanej masłem. Upiec. Podawać gorące, posypane zieloną natką pietruszki.


Autor: Emilia Latecka