Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?




Marchew zapiekana z pieczarkami


Składniki:

- 4 duże marchwie,
- 3 łyżki masła,
- 25 dkg pieczarek,
- 3 łyżki startego żółtego sera,
- ½ szklanki niskoprocentowej gęstej śmietany,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki.


Wykonanie:

Marchew obrać, pokroić w cienkie plasterki, obgotować w lekko posolonej i posłodzonej wodzie. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Wymieszać oba składniki, dodać zieloną pietruszkę i starty ser. Naczynie do zapiekania wysmarować resztą masła, wyłożyć marchew z pieczarkami i zalać śmietaną. Zapiec w piekarniku. Podać jako samodzielne daie kolacyjne lub jako dodatek do omletów czy jaj w koszulkach.


Autor: Joanna Szymańska