Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?




Makaron z kurkami na puree kurkowym z rukolą i parmezanem


Składniki:

- 120 g makaronu Tagliatelle,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 50 g kurek,
- 2 szklanki rukoli,
- 1/3 szklanki tartego Parmezanu,
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz.

Puree kurkowe:

- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 cebuli, drobno pokrojonej,
- 150 g kurek,
- 2 łyżki masła.

Sos maślano - śmietanowy:

- 5 łyżek masła,
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,
- grubo zmielony czarny pieprz i sól,
- 50 ml białego wina (opcjonalnie bulionu - jarzynowego lub grzybowego),
- 3 łyżki śmietanki 30%.

Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę na patelni i włożyć wszystkie opłukane i osuszone kurki (50 g + 150 g). Doprawić solą i pieprzem, smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż kurki będą szkliste i miękkie, przez około 5 minut, nie rumienić. Odłożyć najmniejsze i najładniejsze kurki (około 1/4 ilości), resztę włożyć do pojemnika blendera.

Przygotować puree kurkowe, na patelnię wlać oliwę, zeszklić cebulę, dodać masło, przełożyć wszystko do pojemnika blendera z kurkami i zmiksować wszystko na puree. Dodać przegotowaną wodę w takiej ilości, aby otrzymać odpowiednio gęstą konsystencję.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przygotować sos maślano - śmietanowy: na 2 łyżkach masła zeszklić cebulkę, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i wlać wino lub bulion, zredukować. Dodać resztę masła i jak się roztopi, dodać śmietankę. Wymieszać, doprawić ewentualnie solą.

Makaron odcedzić i wymieszać z odłożonymi całymi kurkami, rukolą oraz sosem maślano - śmietanowym. Puree podgrzać, rozsmarować na talerzach, wyłożyć makaron, posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz tartym Parmezanem.


Autor: Joanna Sulej