Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?




Lazurowe placuszki cukiniowo-pieczarkowe


Składniki:

- duża cukinia
- 4 pieczarki
- 12 pomidorków czereśniowych
- 10 dag sera lazur
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz,
- suszone pomidory z bazylią i czosnkiem,
- szczypta oregano,
- olej.

Wykonanie:

Umytą i osuszoną cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, podobnie pieczarki. Cukinię solimy i odstawiamy. Po tym czasie odciskamy z cukinii sok. W misce mieszamy startą cukinię i pieczarki z jakiem i łyżką bułki tartej oraz przyprawami. Rozgrzewamy olej, kształtujemy małe placuszki i smażymy na złoto. Pod koniec smażenia na każdy placuszek układamy pokruszony lazur. Podajemy z ćwiartkami pomidorków czereśniowych.


Autor: Aneta Klimecka