Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?

 



Krokiety z pieczarkami


Składniki:

Ciasto
- 3 jajka,
- mąka,
- woda.

Farsz
- 50 dkg pieczarek,
- cebula,
- 2 jajka,
- 10 dkg żółtego sera,
- 1 łyżeczka wegety,
- natka świeżej pietruszki.


Wykonanie:

Z ubitego 1 jajka, mąki, wody zrobić ciasto (gęstość śmietany), smażyć naleśniki, odkładać na odwrócony talerz. Pokrojoną cebulę poddusić na oleju. Umyte pieczarki pokroić i dusić oddzielnie. Jajka ugotować na twardo. Wszystkie składniki zemleć. Do masy dodać sól, pieprz, 1 łyżkę wegety i zieloną posiekaną pietruszkę. Dokładnie wymieszany farsz nakładać na naleśniki, zakładać boki i rolować. Gotowe krokiety podsmażyć na samym tłuszczu lub po opanierowaniu. Podawać gorące do czerwonego barszczu.


Autor: Emilia Latecka