Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?




Kotleciki mielone z grzybów


Składniki:

- 60 dkg świeżych grzybów (kurki, gąski, opieńki, pieczarki, podgrzybki, prawdziwki),
- 2 czerstwe kajzerki (ok. 10 dkg),
- ½ szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 2 cebule,
- 3–4 łyżki margaryny,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki tartego żółtego sera,
- tarta bułka,
- olej do smażenia.


Wykonanie:

Grzyby dokładnie wymyć, odsączyć, ugotować, odcedzić. Kajzerki namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na tłuszczu. Grzyby, bułkę i cebulę przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Z masy formować małe kotleciki, obtaczać w tartej bułce wymieszanej z serem (ser zapobiega rozpadaniu się kotletów) i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano. Podawać z ziemniakami i surówką z warzyw.

Autor: Krystyna Hembel
Foto: Dodajiwymieszaj.blox.pl