Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?


« Powrót do inspiracji (311)

Witaj w Podróży #41, kwiecień/maj 2014

Wokół wielkanocnego stołu

Po 40 dniach Wielkiego Postu czas na Wielkie Ucztowanie. Zapraszamy na wycieczkę po wielkanocnych stołach świata.

Tekst Olga Misiak

Przywykliśmy do spędzania Wielkanocy w domu, w rodzinnym gronie i radosnej atmosferze. To piękna tradycja. Ale czasem warto na chwilę oderwać się od stołu (choć nie od jedzenia) i zobaczyć, jak świętują inni. Nie namawiamy od razu do dalekich podróży. Wystarczy, że będzie to wyprawa palcem po mapie połączona z przygotowaniem zagranicznych specjałów świątecznych, które mogą stać się urozmaiceniem polskiego menu wielkanocnego.

Grecja: jagnię, ouzo i cureki
Wielkanoc to w Grecji najważniejsze święto w roku. Poprzedza je post, który trwa cały Wielki Tydzień. Grecy wszystkie potrawy gotują wtedy na wodzie i odmawiają sobie nawet oliwek. W Wielką Sobotę o północy spotykają się na mszy, podczas której stukają się jajkami pomalowanymi na czerwono na pamiątkę krwi Chrystusa. Czyje jajko pozostanie całe, ten będzie miał szczęście przez cały rok. Pomimo późnej pory po mszy zasiada się do kolacji, podczas której królują zwykle baranie flaczki. Prawdziwa uczta zaczyna się jednak w niedzielę rano. Przed większością domów ustawiane są wtedy rożny, na których piecze się jagnięta. W oczekiwaniu na mięso pije się często ouzo, czyli grecką wódkę, i biesiaduje przy muzyce. Ważnym elementem wielkanocnej uczty jest też cureki. To słodki chleb z zapieczonymi w cieście czerwonymi jajkami w skorupce. Chrześniacy zanoszą go w święta swoim rodzicom chrzestnym.

Hiszpania: torrijas plus jagnięcina
Uroczyście i z rozmachem – tak zawsze świętuje się w Hiszpanii. Nie inaczej jest w Wielkanoc. Jednak wtedy nie biesiada jest najważniejsza. Hiszpanie wychodzą z domów i uczestniczą w procesjach upamiętniających mękę Chrystusa. Menu wielkanocne jest skromne, ale też dzięki temu nikt nie musi cały dzień stać w kuchni. Na obiad zwykle podaje się pieczoną jagnięcinę, czyli klasyczne danie towarzyszące wszystkim ważnym hiszpańskim świętom. Jedynym typowo wielkanocnym specjałem w Hiszpanii są torrijas, czyli kromki smażonej bagietki, moczonej wcześniej przez cały dzień w jajku i mleku.

Rosja: baba z herbatką z samowara
Wielkanoc dla Rosjan jest niezwykle ważnym świętem. W poprzedzającym ją 40-dniowym poście prawosławni nie jedzą mięsa, ryb, nabiału i niczego, co pochodzi od zwierząt. Najbardziej rygorystyczny jest początek i koniec postu – przez pierwsze dwa dni często nie je się niczego. Kiedy nadchodzi Niedziela Wielkanocna, zaczyna się prawdziwa uczta. Stół musi być uroczysty i suto zastawiony najlepszym jedzeniem. Dawniej zwykle podawano pieczone jagnię, szynkę lub cielęcinę, dziś menu jest bardziej urozmaicone i dowolne, ale raczej nie podaje się dań z ryb. Za to niezmiennie od lat na rosyjskich stołach pysznią się baby wielkanocne, paschy, kolorowe pisanki oraz zimne i gorące przystawki z mięs, np. ozorki w galarecie z grzybami czy marynowana cielęcina w sosie śmietanowym. Rosjanie chętnie też jedzą marynowane jajka. Do tego obowiązkowo herbata z samowara i konfitury.

Włochy: casatiello i barani rosół
Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi – mawiają często mieszkańcy Włoch, co znaczy „Boże Narodzenie spędzaj z rodziną, Wielkanoc – z kim chcesz”. Dlatego też wiosenne święto Włosi chętnie celebrują za miastem i w Poniedziałek Wielkanocny, zwany tam Paquetta (czyli malutka Wielkanoc), organizują sobie pikniki. Dzień wcześniej, w niedzielę, zasiadają do rodzinnego obiadu. Każdy region ma swoje tradycje i zwyczaje. Na południu kraju piecze się jagnięcinę i gotuje barani rosół. Włosi z północy chętniej przyrządzają wieprzowinę. Bez względu na region stoły uginają się też pod ciężarem ciast. Najsłynniejsze z nich to casatiello, czyli wielkanocny kołacz z jajkami zapiekanymi w skorupce.


Komentujesz: Wokół wielkanocnego stołu

Wpisz komentarz

Zamknij to okno
Tylko zalogowani użytkownicy mogą wystawiać komentarze

Fotogaleria: Galeria artykułu



Tagi: wielkanoc, tradycja wielkanocna


Wasza ocena:


Wyślij link do znajomego!

Zamknij to okno
Prześlij poniższy link do znajomego najwygodniejszą dla Ciebie formą :


Wasze komentarze

Skomentuj artykuł


    Jeszcze nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Zgłoś nadużycie