Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?


« Powrót do inspiracji (227)

Agnieszka Jezierska - Chalicka

Tradycyjne „Żniwa w Skansenie”



Jest na mazowieckiej ziemi takie miejsce, gdzie można poczuć i chłonąć sielankową atmosferę autentycznej polskiej wsi sprzed lat. Miejsce, gdzie beztrosko płynie czas, gdzie łatwiej nabrać dystansu, gdzie nawet powietrze wydaje się mieć inny zapach. To Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu. Właśnie tu, w sierpeckim skansenie odbywają się imprezy popularyzujące obrzędowość sprzed lat.


Pierwsza niedziela sierpnia poświęcona była pracom związanym z pracami żniwnymi oraz zbiorem plonów. Spacerując drogą prowadzącą przez wieś można było ujrzeć pokazy koszenia kosą i kosiarką konną, podbierania zboża sierpem, wiązania snopów i ustawiania styg. Wszystkie pokazy odbywały się w naturalnych warunkach krajobrazowych, czyli na polach znajdujących się nieopodal zagród bądź w stodołach, co nie pozostawało bez wpływu na ich autentyczność. Prowadzone przy użyciu sprzętów i narzędzi rolniczych pochodzących ze zbiorów MWM w Sierpcu zgromadziły szerokie grono zwolenników.


Zebrane zboże młócono cepami i oczyszczano przy pomocy wialni, by ostatecznie dokonać procesu mielenia ziarna. Wewnątrz wiatraka odbywał się pokaz ostrzenia kamieni młyńskich, a w stodole na terenie jednej z zagród animatorzy w ludowych strojach zachęcali do czynnego udziału w pokazie młocki cepami. Przebywanie wśród starych, zabytkowych chałup z przełomu XIX i XX wieku stanowiło także okazję do podpatrzenia codziennych zajęć mieszkańców wsi takich jak pranie i maglowanie odzieży, przędzenie wełny na kołowrotku czy odwirowywanie śmietany.


Od samego rana aż po wieczór na terenie zagród rozprzestrzeniały się dźwięki pracy szewca, kowala i garncarza. Nawiązaniem do prac odbywających się na polach i w zagrodach była wystawa narzędzi gospodarskich - "Maszyny i narzędzia rolnicze na Mazowszu w XIX i na początku XX w.” prezentująca maszyny do uprawy i zbioru zbóż. O podniebienia smakoszy zadbały takie pokazy jak wyrób masła w kierzance, czy kiszenie ogórków. Siłą rzeczy nie mogło w tych miejscach zabraknąć degustacji chleba z wyrabianym w kierzance masłem, twarogu, czy kiszonych ogórków.


Do odwiedzenia zachęcały nie tylko poszczególne zagrody, ale i wnętrza. Podczas imprezy „Żniwa w skansenie” w chałupach z przełomu XIX i XX można było podziwiać dekoracje typowe dla przełomu wieków, a także pęczki ziół, tradycyjny warsztat tkacki, czy elementy składające się na warsztat szewca wiejskiego. W ramach ekspozycji stałych do zwiedzania udostępnione zostały ekspozycje prezentowane w galerii rzeźby, powozowni i dworze. Dodatkową atrakcję stanowiła rozlegająca się z pomieszczeń dworskich muzyka fortepianowa, wykonywana przez absolwentów Państwowej Szkoły Muzycznej I st. im. Marcina Kamińskiego w Sierpcu.


Tymczasem okolice amfiteatru, kusiły zapachem świeżego chleba, który można było nabyć w ramach kiermaszu. Wiele osób zatrzymywało się też przy stoiskach z asortymentem rękodzielniczym: wyrobach z drewna, masy solnej, szkła, filcu, czy wikliny. Oferowane tu upominki, aniołki, koszyki, serwetki i witraże cieszyły się dużym zainteresowaniem zwiedzających.


Podczas imprezy „Żniwa w skansenie” skansen odwiedziło niemal 3.500 gości. Kolejna odsłona tematycznej imprezy plenerowej już za miesiąc – 4 września na terenie skansenu odbędzie się święto ziemniaka, czyli popularne „Wykopki”.


Tekst: Agnieszka Jezierska - Chalicka


Komentujesz: Tradycyjne Żniwa w Skansenie

Wpisz komentarz

Zamknij to okno
Tylko zalogowani użytkownicy mogą wystawiać komentarze

Tagi: muzeum wsi mazowieckiej, sierpc, skansen archeologiczny, żniwa w skansenie


Wasza ocena:


Wyślij link do znajomego!

Zamknij to okno
Prześlij poniższy link do znajomego najwygodniejszą dla Ciebie formą :


Wasze komentarze

Skomentuj artykuł


    Jeszcze nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Zgłoś nadużycie