Smaczne miejsca - Zakopane
W czasie zwiedzania pięknych zakątków naszego kraju warto poszukać restauracji dających oryginalnie lub, po prostu, dobrze zjeść.
::Czarny Staw
Zatłoczony lokal, gdzie można zjeść 8 rodzajów pierogów, moskole (placki ziemniaczane), wspaniałą golonkę i polędwicę w majeranku. Na środku sali znajduje się wielkie palenisko, które wykorzystywane jest do przygotowywania większości potraw.Kontakt: Czarny Staw, ul. Krupówki 2, tel. (18) 201 38 54
::Karczma Sabała
Hotel i góralska karczma, której tradycja sięga 1894 r. Ma największy w Zakopanem taras przy Krupówkach. A menu wyjaśnia wszystko: moskol z omastom cosnokowom, wyndzonom (albo inksom), kwaśnica warzono na stuce, z grulami, gicka jagniyńcia jak na sałasie, gynś młodo upiecono z nadziywkom orawskom, pstrong z potoka upiecony na maśle.Kontakt: ul. Krupówki 11, tel. (18) 201 50 92
::Sałas Holny
W drewnianej karczmie w stylu góralskim, położonej nieopodal drogi do Doliny Kościeliskiej, serwuje się wyśmienitą kuchnię regionalną. Koniecznie trzeba spróbować moskoli z masłem czosnkowym. Właściciele zapraszają na pokazy tańca, obrzędów i zwyczajów góralskich. Na ścianach wiszą krawaty, które górale obcinają gościom. Można tutaj także wynająć pokoje.Kontakt: ul. Krzeptowskiego 54, tel. (18) 207 08 23
Wpisz komentarz
Zamknij to okno