Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?


« Powrót do inspiracji (227)

Patronat Polska Wita

Uczniowie pokonali kucharzy!




Znamy już wyniki konkursu kulinarnego, zorganizowanego w ramach VI Festiwalu "Śląskie Smaki". Zaszczytny tytuł Eksperta Śląskich Smaków i nagrodę Złotego Durszlaka zdobyli uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Żarkach. Młodzież w tyle zostawiła ekipy profesjonalnych kucharzy z całego województwa.


Przebojem okazał się przygotowany przez uczniów z Żarek sernik z sosem z żurawiny. Poza tym deserem jury zdegustowało zupę cebulową po śląsku i przepyszną kaczkę z jabłkami i żurawiną. W nagrodę młodzi kucharze spotkają się z samym Jeanem Bosem - wezmą udział w prowadzonych przez mistrza warsztatach kuchni molekularnej. Drugie miejsce wśród profesjonalistów zdobyli weterani Śląskich Smaków - kucharze z restauracji Stara Piekarnia z Pszczyny. Brązowy Durszlak przypadł debiutantom - restauracji Valdi Plus z Mikołowa.


Nie mniej ciekawa rywalizacja na smaki rozegrała się wśród 8 uczestniczących w Festiwalu drużyn amatorskich. Złoty Durszlak przypadł paniom z Koła Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej, które zachwyciły jury m. in. „polędwiczkami z suma z jeziora Goczałkowickiego, wędzonego w sosie musztardowo-miodowym z pieczonym chlebem tostowym”. Srebrny Durszlak zdobył Team Rodzinny z Czarkowa, a Brązowy - Zespół Folklorystyczny „Familijo” ze Skrzyszowa.


Jury, w którego skład weszli m. in. Jean Bos – mistrz kuchni molekularnej, Hanna Szymanderska – znawczyni kuchni polskiej i regionalnej i Grzegorz Chmielewski – wiceprezes organizatora imprezy, czyli Śląskiej Organizacji Turystycznej, miało pełne ręce roboty.


– Nie myślałem, że udział w jury będzie aż tak ciężką pracą. W końcu mieliśmy do zdegustowania aż 60 potraw – przyznaje Chmielewski.

Agnieszka Sikorska, dyrektor biura ŚOT zapewnia, że i w przyszłym roku będzie podobnie.

– Jestem przekonana, że za rok gotować będzie równie wiele drużyn, być może zwiększymy nawet ilość uczestników, bo zainteresowanie festiwalem jest z roku na rok większe – dodaje.


Organizatorami VI Festiwalu „Śląskie Smaki” byli: Śląska Organizacja Turystyczna, Miasto Gliwice oraz Beskidzki Klub Kulinarny. Patronem medialnym wydarzenia był portal Polska Wita.


Komentujesz: Relacja z VI Festiwalu Śląskie Smaki

Wpisz komentarz

Zamknij to okno
Tylko zalogowani użytkownicy mogą wystawiać komentarze

Tagi: konkurs kulinarny, kuchnia regionalna, festiwal kulinarny, śląskie smaki


Wasza ocena:


Wyślij link do znajomego!

Zamknij to okno
Prześlij poniższy link do znajomego najwygodniejszą dla Ciebie formą :


Wasze komentarze

Skomentuj artykuł


    Jeszcze nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Zgłoś nadużycie