Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?


« Powrót do inspiracji (258)


Obiad u Beduinów czyli kuchnia Jordanii


Jordańska kuchnia jest kuchnią typową dla Bliskiego Wschodu, tu spotykają się wpływy tradycji tureckiej i arabskiej. Jak na kraje arabskie przystało, jedzenie to nie tylko potrzeba, czy przyjemność, ale cały rytuał, celebrowany szczególnie podczas przyjmowania gości.

Na początek
Typowy, tradycyjny posiłek Beduinów składa się z kilku części i rozpoczyna od mezze, czyli zestawu zarówno zimnych jak i ciepłych małych przystawek. Zazwyczaj w skład mezze wchodzą paszteciki z mielonej baraniny i pszenicy, pasta z mięsa i warzyw, humus (pasta z ciecierzycy zmieszana z cytryną i czosnkiem) oraz sałatki tj. lubja – sałatka z fasoli, pomidorów, cebuli i czosnku, szinklisz – sałatka z pokruszonego ostrego sera, cebuli i pomidorów, czy faltus – sałatka z grubo tartej pszenicy, pietruszki, pomidorów z dodatkiem sezamu, cytryny i czosnku, podawana z chrupiącymi grzankami. Inne przysmaki to baba ghanudż – pasta z bakłażanów, pomidorów, cebuli, czasem z dodatkiem granatów, czy fatajer – pikantne ciasteczka z białym serem, szpinakiem lub mielonym mięsem. Wszystkie przystawki podawane są w wielkich ilości, tak że można stworzyć z nich pełne danie.

Danie główne
Po rozochoceniu żołądka przepysznym mezze przychodzi czas na drugie danie. Na jordańskich stołach często pojawiają się takie specjały jak kofte – grillowane kiełbaski z mielonego, dobrze przyprawionego mięsa, kibba naja – mielona baranina podawana na surowo z grubo tartą pszenicą, odpowiednik Polskiego tatara, czy maqlubba – gotowany na parze ryż z kawałkami podsmażonego mięsa i pomidora oraz nasionami sosny. Beduini często podają również znany wszystkim dobrze kebab, shaorme i falafel – kulki z ciecierzycy smażone na głębokim oleju. Narodową potrawą Jordanii, serwowaną najczęściej podczas przyjmowania gości, jest mansaf. Potrawa ta składa się z ryżu podawanego na cienkim jak pergamin chlebie (szrak) wraz z gotowaną i obsmażoną na głębokim oleju jagnięciną lub kurczakiem polanym śmietaną. W Jordanii do każdego dania podawany jest chleb w różnych postaciach. Do wybory mają obok tureckiego chleba pita, również arabski ajsz wypiekany w postaci płaskich bochenków i ajsz bi zaatar - chleb z ziołami i tymiankiem.

Słodkości na koniec
Jak na region przystało, desery jordańskie są bardzo słodkie. Opierają się przede wszystkim na miodzie, orzechach i syropie. Najpopularniejsze to baklawa – ciasto z orzechami i miodem oraz mushabak – ciasto polane słodkim syropem. Desery podawane są zazwyczaj w połączeniu z aromatyczną kawą i herbatą. W Jordanii picie tych napojów to istny rytuał, znak gościnności i poważania. Gdy gospodarz zaproponuje kawę, nie powinno się odmawiać. Tradycyjna kawa Beduinów to bardzo mocny, gorzki napój podawany z dużą ilością kardamonu. Gospodarz nalewa jej zazwyczaj po sam brzeg filiżanki. Etykieta przewiduje wypicie przynajmniej trzech, na szczęście małych, filiżanek. Po kawie rozpoczyna się picie herbaty, podawanej w niewielkich szklaneczkach, która w odróżnieniu od kawy jest bardzo słodka i miętowa.


Komentujesz: Obiad u Beduinów czyli kuchnia Jordanii

Wpisz komentarz

Zamknij to okno
Tylko zalogowani użytkownicy mogą wystawiać komentarze

Fotogaleria: Galeria artykułu



Wasza ocena:


Wyślij link do znajomego!

Zamknij to okno
Prześlij poniższy link do znajomego najwygodniejszą dla Ciebie formą :


Wasze komentarze

Skomentuj artykuł


    Jeszcze nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Zgłoś nadużycie