Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?




Grzyby z jajkiem - duszone


Składniki:

- 2 kilogramy grzybów, można mieszać
- 2 cebule duże, 2 łyżki oleju lub masła, 2 jajka


Wykonanie:


1. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w paski. Gotować 5 minut we wrzącej wodzie, a następnie odlać na sito i przelać gorącą wodą.
2. W rondlu rozpuścić masło, wrzucić grzyby. Podlać wodą do połowy wysokości.
3. Cebulę pokroić w półtalarki i wrzucić do grzybów.
4. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarły i ewentualnie uzupełnić wodę. Wsypać sól i pieprz.
5. Po 35 min. duszenia wbić jajka, szybko rozmieszać i kiedy się zetną, zdjąć z ognia. Grzyby przed wbiciem jajek nie mogą być zbyt rzadkie. Podawać z gotowanymi ziemniakami z wody.


Autor: Kamil Borkowicz