Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?




Gratin z prawdziwków


Składniki:

- 400g prawdziwków,
- 1 łyżka pokrojonej w kostkę szalotki,
- 2 łyżki białego wina,
- 1 łyżka pokrojonej pietruszki,
- 80g masła,
- 50g mąki,
- ½ litra mleka,
- 50g startego parmezanu,
- bułka tarta,
- sól i pieprz.


Przygotowanie:


1. Oczyścić grzyby. Kapelusze pokroić w plastry, a nogi na grube kawałki.
2. Szalotkę podsmażyć na odrobinie masła, dodać pokrojone nogi, wymieszać, dodać sól i pieprz. Gotować pod przykryciem około 10 minut. Całość zmiksować.
3. Kapelusze podsmażyć na maśle, dodać sól i pieprz. Dolać wino a po chwili pietruszkę.
4. Przygotować beszamel: 50 gram masła, mąka i mleko. Gotować 10 minut, zdjąć z ognia, dodać połowy parmezanu i zmiksowane grzyby.
5. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Wyłożyć warstwami: beszamel, zmiksowane grzyby i kapelusze z pietruszką. Ostatnią warstwą jest beszamel.
6. Wierzch gratinu posypać bułką tartą i resztą parmezanu.
7. Zapiekać 20 minut w 180 stopniach.


Autor: Magdalena Brudnowska