Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?




Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami


Składniki:


- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- 15 dkg kapusty kiszonej,
- 10 dkg pieczarek lub grzybów leśnych,
- 1 mała cebula,
- 2 łyżki masła,
- 1 białko,
- sól, pieprz, majeranek itp.


Wykonanie:


Kapustę kiszoną przepłukać i ugotować. Odcedzić i pokroić. Pieczarki umyć, pokroić w kostkę i zrumienić na maśle. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do pieczarek i razem smażyć. Następnie do pieczarek dodać kiszoną kapustę i razem jeszcze chwilkę smażyć. Farsz ten przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem... Ostudzić. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na trójkąty. Ostudzony farsz kłaść łyżeczką na środek pasztecika i zrolować z nadzieniem. Papier, na którym było ciasto francuskie, włożyć do formy, a na nim poukładać paszteciki i posmarować je rozmąconym białkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.


Autor: Raisa Charkiewicz