Lista potraw na wigilijny stół

Lista potraw na wigilijny stół

Postprzez Lukasz-Swierkowski » Wtorek, 14 Grudzień 2010, 14:37

Wigilijne dania są tradycją w każdym polskim domu. Od wielu lat korzystamy z własnych, sprawdzonych już przepisów. Pierogi z kapustą i grzybami, ryba po grecku, kutia, czerwony barszcz z uszkami no i oczywiście karp, podany na wiele różnych sposobów. Jakie dania pojawiają się na Waszych stołach wigilijnych? Czy oprócz tradycyjnych potraw, przygotowujecie może coś specjalnego? Podzielcie się proszę swoimi "magicznymi przepisami". :)
Lukasz-Swierkowski

Dołączenie: Poniedziałek, 15 Listopad 2010, 15:31

Re: Lista potraw na wigilijny stół

Postprzez nina-nina » Piątek, 17 Grudzień 2010, 16:45

Moim magicznym przepisem jest ten na kruche ciasteczka!
Od wielu lat kojarzą się one ze świątecznym daniem, ponieważ wszyscy krewni i znajomi życzą sobie, abym spędzała w kuchni jeszcze więcej godzin, celem przygotowania ich specjalnie dla nich ::)
Przepisy na kruche ciasto są dość proste, tajemnicą jest zmrożenie ciasta po wyrobieniu (około godzina) oraz dodanie do ciasta wszystkiego, co świątecznie pachnie - cynamon, imbir, skórka pomarańczy...
Ciastka zawsze wycinam świątecznymi foremkami - w kształt choinek, gwiazdek oraz.. karpia :)
Upieczone dekoruję własnoręcznie przyrządzonym lukrem, orzechami, migdałami, skórką pomarańczową oraz cytrynową.
Polecam!

Wszystkim życzę wesołych i pachnących Świąt! :)
nina-nina

Dołączenie: Środa, 10 Luty 2010, 13:28

Postprzez yvcia1989 » Niedziela, 23 Październik 2011, 17:24

moim zdaniem świeta bez tradycyjnych 12 potraw to nie świeta, oczywiście w każdym regionie te potrawy troche się różnią, ja pochodzę znad morza i na naszym stole króluje zupa grzybowa lub barszcz z uszkami, kluski z makiem lub kutia, śledzie w różnych postaciach, ryby na różne sposoby, kompot z suszu, ziemniaki w mundurkach pierogi z kapusta i grzybami , paszteciki postne, bigosik postny, natomiast moja druga połówka pochodzi z południa Polski,rejon Oświęcimia i tam nie może zabraknąc kapusty z grochem, drożdżowych placuszków na słodko, zupy z rybich głów, kutii. Jestem ciekawa czy podzielicie się w jakich innych regionach Polski króluja niespotykane potrawy,bardzo mnie to ciekawi:)pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów:)
yvcia1989

Dołączenie: Niedziela, 23 Październik 2011, 17:17

Postprzez sweetona87 » Piątek, 30 Grudzień 2011, 21:40

U nas w rodzinie królują pospolite potrawy i wszystkim smakują, śledzie w śmietanie, po kaszubsku, swojskie, w oleju, ryba w kostkach przede wszystkim, ale i filety, krokiety z barszczem czerwonym, placki z ciasta naleśnikowego z grzybami, grzybki marynowane, kapusta wigilijna z grzybami, kompot z suszonych owoców:)
sweetona87

Dołączenie: Piątek, 30 Grudzień 2011, 16:35

Postprzez MAREKD » Czwartek, 19 Styczeń 2012, 12:52

Barszcz biały z grzybami i gotowanymi ziemniakami w wigilię tylko tak smakuje. :D
MAREKD

Dołączenie: Środa, 18 Styczeń 2012, 21:26

Powróć do Witaj w Podróży – magazyn miłośników podróży