Rzeszów - unikatowe atrakcje

Rzeszów - unikatowe atrakcje

Postprzez montwa » Wtorek, 05 Lipiec 2011, 06:10

Co warto zobaczyc?

Oprócz zabytkowego Rynku, zamku Lubomirskich czy licznych kościołów, polecam dwie poniższe atrakcje:

- Podziemna Trasa Turystyczna „Rzeszowskie piwnice” - to sieć podziemnych korytarzy budowanych w XIV-XVIII wieku, o łącznej długosci 369 m i głębokości 0,5 - 1 m. Piwnice służyły mieszkancom Rzeszowa jako sklepy, magazyny, zakłady produkcyjne, a w czasie wojen i kataklizmów – jako schronienie. Obecnie zostaly odrestaurowane i wzbogacone o ekspozycję historyczną, na którą składają się m.in repliki zbroi rycerskich, broni białej i palnej, wystawa ceramiki użytkowej i ceramicznych zabawek.

- Muzeum dobranocek - muzeum gromadzi około 2,500 przedmiotow nawiazujacych do popularnych dobranocek PRLu. Obejrzymy tu zbiór zabawek, oryginalnych lalek z filmów, gier, plakatów, kartek i znaczków pocztowych,płyt winylowych, kaset VHS, kart telefonicznych i innych kolekcjonerskich drobiazgów. Muzuem podzielone jest na sale, nawiazujace do poszczegolnych bajek, i tak znajdziemy tu takie bajki jak Bolek i Lolek, Koziołek Matołek, Reksio, Miś Colargol, Miś Uszatek, Krecik, Muminki, Pszczółka Maja, Rumcajs, Żwirek i Muchomorek, Kot Filemon, itp.
montwa

Dołączenie: Poniedziałek, 04 Lipiec 2011, 13:25

Re: Rzeszów - unikatowe atrakcje

Postprzez olenka1917 » Środa, 26 Październik 2011, 05:43

Podpisuję się pod poleceniem. Mam rodzinę w okolicy Rzeszowa,w tym roku zabrałam tak chłopaka był w ciężkim szoku. Ciekawe miasto, naprawdę jest co zwiedzać, gdzie pójść. Ceny nie są takie wygórowane, w porównaniu do Wrocławia to nawet taniej. Znalazłam parę miłych kawiarenek, obsługa fantastyczna, ludzie przyjaźnie nastawieni, a jak się wyjedzie za granice Rzeszowa na małą cichą wieś to naprawdę można odpocząć. Polecam gorąco Rzeszów i okolice na wspaniałe wakacje.
olenka1917

Dołączenie: Środa, 26 Październik 2011, 05:36

Postprzez Ewelka24081990 » Środa, 09 Listopad 2011, 00:28

Rzeszów to piękne miasto. Od 3 lat w nim mieszkam, dzięki temu mogę je dokładniej poznać i stwierdzam, że warto je odwiedzić. W błyskawicznym tempie powstają nowe centra kulturalno-rozrywkowe w których mieszkaniec Rzeszowa bez problemu znajdzie coś dla siebie. Całkiem niedawno zostało otworzone przez Anję Rubik nowe centrum Millenium Hall, a na rynku często organizowane są imprezy z udziałem wielkich gwiazd tj. jak Robert Gawliński, Kombi czy zespół Enej, który wygrał pierwszą edycję Must Be The Music. Odwiedzając jesienną porą to miasto nie można zapomnieć o spacerze słynnym, rzeszowskim deptakiem położonym nad rzeką Wisłok. Z drzew spadają kolorowe liście, które w blasku słońca oddają cały swój urok. Podsumowując, miasto godne polecenia.
Ewelka24081990

Dołączenie: Wtorek, 08 Listopad 2011, 23:21

Postprzez angelina73 » Niedziela, 18 Grudzień 2011, 23:23

Mieszkam nie tak daleko, ale nie przypuszczałam , że tam jest tyle atrakcji :o . Przy najbliższej okazji postaram się odwiedzić Rzeszów. Już widzę radość mojej córki , jak zobaczy Muzeum Dobranocek. :lol:
angelina73

Dołączenie: Niedziela, 18 Grudzień 2011, 22:46

Powróć do Polecane miejsca