O kuchni prawie wszystko

O kuchni prawie wszystko

Postprzez Pawel » Piątek, 11 Wrzesień 2009, 13:26

Znasz restaurację, bar, kawiarnię godne polecenia? Chciałbyś podzielić się przepisem na wyjątkową potrawę? Masz sposób na przyrządzenie klasycznego dania w oryginalny i nietypowy sposób? A może uwiodła Cię kuchnia jakiegoś regionu Polski? To miejsce na forum jest dla Ciebie! Zapraszamy i życzymy smacznego! : )
Pawel
 
Posty: 3
Dołączenie: Czwartek, 23 Kwiecień 2009, 08:52

Re: O kuchni prawie wszystko

Postprzez Agata_Pilka » Czwartek, 04 Luty 2010, 14:34

W najnowszym numerze magazynu piszemy m. in. o oscypkach - lubicie? :)
Jakie oscypkowe przepisy znacie?

My dzielimy się z Wami przepisami na oscypek po włosku oraz po francusku:

Oscypek po włosku, czyli polenta alla baca

SKŁADNIKI
: 250 g kaszy kukurydzianej
: 2 kostki bulionowe warzywne lub 2 łyżki vegety
: pół kostki masła
: szklanka startego oscypka
: sól i pieprz do smaku

1. Połową masła posmarować dużą blachę o niskich brzegach (najlepiej sprawdza się firmowa blacha z kuchenki). Litr wody zagotować z kostkami lub vegetą.
2. Na wrzątek sypać kaszę cienkim strumieniem, energicznie roztrzepując, najlepiej trzepaczką. Gotować, mieszając około 10 minut, aż kasza zacznie odchodzić od ścianek garnka. (Inny – mniej męczący sposób – to ugotować kaszę w parowarze, bez mieszania).
3. Wylać kaszę na blachę, wyrównać powierzchnię, zostawić na minimum 1 godzinę.
4. Pokroić kaszę na równe kwadraty, obsmażać je na maśle. Posypać serem i zapiec w piekarniku do zrumienienia (piekarnik włączyć na grzanie od góry).

Inna wersja: można też kaszę po ugotowaniu wymieszać z oscypkiem do rozpuszczenia się sera, potem wylać na blachę, a na końcu podsmażyć kwadraty – smak ten sam, ale danie nie tak ładne.

Image7.jpg



Oscypek po francusku, czyli tarta à la baca

SKŁADNIKI
: 250 g mąki krupczatki
: pół kostki masła
: 2 posiekane ząbki czosnku
: 4 jajka : 5 łyżek oliwy
: 250 ml śmietanki (18% lub 12%)
: 2 grube pory (białe części)
: pół dużego oscypka
: sól, cukier do smaku
: tłuszcz do posmarowania formy

1. Mąkę, masło i szczyptę soli posiekać na stolnicy. Dodać 1 jajko, czosnek i 2 łyżki zimnej wody. Zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
2. Umyte i pokrojone na plasterki pory smażyć na oliwie, aż będą szkliste. Posolić, dodać śmietankę, przykryć, dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut.
3. Formę do tarty posmarować tłuszczem, wykleić ciastem, robiąc wysoki brzeg, dobrze nakłuć ciasto i ewentualnie obciążyć spód, na przykład fasolą. Podpiec 15 minut w temperaturze 200ºC.
4. Roztrzepane 3 jajka wymieszać z przestudzonymi porami, doprawić do smaku. Z ciasta usunąć fasolę. Wylać na ciasto pory z jajkami. Na wierzchu ułożyć ozdobnie plasterki porów i plastry oscypka. Zapiekać 15 minut w temperaturze 200ºC.
Podane proporcje dotyczą standardowej formy do tarty. Można jednak upiec minitarty w foremkach do babeczek
– takie, jakie widać na zdjęciu.

Image3.jpg
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
Agata_Pilka
Administrator
 
Posty: 22
Dołączenie: Czwartek, 23 Kwiecień 2009, 08:59

Re: O kuchni prawie wszystko

Postprzez nina-nina » Środa, 10 Luty 2010, 14:15

A czy ktoś z Was zna może jakieś śląskie przepisy?
nina-nina
 
Posty: 4
Dołączenie: Środa, 10 Luty 2010, 13:28

Re: O kuchni prawie wszystko

Postprzez Agata_Pilka » Poniedziałek, 22 Luty 2010, 16:25

Oczywiście! :)

Załączam przepisy na śląskie specjały!

Kaczka nadziewaczka, szaro-biała klucha, modra kapucha
Koło Gospodyń Wiejskich „Kobiernice”
I miejsce w kategorii: amatorzy


Składniki:
1 kaczka w marynacie (2 łyżki oleju, pieprz, sól, papryka, majeranek, czosnek)
Nadziewka:
3 bułki
2 cebule
podroby z kaczki (lub świeże wątróbki kurze)
300 g wędliny
200 g mielonego mięsa
3 jajka
sól
pieprz
Kluchy:
1 kg gotowanych ziemniaków
1jajko
200 g mąki ziemniaczanej
1/2 kg ziemniaków gotowanych
1 kg ziemniaków tartych
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kapucha:
kapusta z kwaśnicorki
20 dkg słoniny wędzonej

Z kaczuchy wszystkie kości wybieramy,
Zaprawą z każdej strony kaczkę nacieramy.
Odkładamy ją na noc do miejsca zimnego,
I niech sobie odpocznie do dnia następnego.
Bułkę kroimy w kostkę, cebulkę smażymy,
Wątróbkę i wędlinę do niej dodajemy.
Łączymy to z bułeczką, mięso i jajeczka,
Utrzepane trzepaczką i przypraw kapeczka.
Nadziewamy kaczuchę, nitką ją zszyjemy,
I na wszelki wypadek dratwą obwiążemy.
Pół godziny ją w rondlu na blasze dusimy,
Z godzinę w piekarniku jeszcze rumienimy.
Ziemniaki ugotujemy,
Jeszcze ciepłe pognieciemy.
Z części będą kluski białe
Z drugiej części szare kluski
Ziemniaki na tarce trzemy
Nadmiar wody odcedzimy
Krochmal-osad zostawiamy
Szare kluski zagniatamy
Z ciasta robimy łódeczki
Kapustę dajemy w środeczki
Białą z szarą złączymy
I do wrzątku je wrzucimy
Dziesięć minut gotujemy
Okraszone podajemy.
Ja od sześćdziesięciu lat takie coś jadałam
Swoim dzieciom recepturę taką przekazałam.

Nasza wersja kapusty
Główkę czerwonej kapusty posiekać i ugotować (ok. 25 minut), odcedzić, dodać podduszoną na maśle (1 łyżka) cebulę (1 duża na główkę kapusty), przyprawić solą, pieprzem, cukrem, szczyptą kminku, plus 4–5 łyżek soku z cytryny.


Kopa pszczyńska, co „kopie”
Koło Gospodyń Wiejskich „Wisła Wielka”
II miejsce w kategorii: amatorzy


Składniki:
jaja
cukier
masło
bakalie (rodzynki, migdały, orzechy)
spirytus
śmietana kremówka

Upiec biszkopt z 4 jaj. Ubić 4 jajka z 8 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Jajka utrzeć z 2 kostkami masła. Wcześniej namoczyć bakalie w spirytusie. Połączyć krem masłowy z pokruszonym biszkoptem i bakaliami. Kopę uformować i udekorować ubitą śmietaną i owocami. Podawać z małą kawą parzoną w ekspresie. Kopa to deser serwowany na stołach księżnej Daisy. W naszym rejonie podaje się ją do dzisiaj.

Nasza wersja
Rezygnujemy z surowych jaj. Ucieramy 200 gramów masła z 5 łyżkami cukru pudru. Do tego pokruszony biszkopt i dużo bakalii
(namoczonych w amaretto, które mniej „kopie” niż spirytus). Bita śmietana tylko do dekoracji.


Hekele na tostach z chleba razowego

Kilerów Dwóch (Hotel Qubus, Katowice)
I miejsce w kategorii: profesjonaliści


Składniki:
4 filety śledziowe
2 jajka
2 ogórki kiszone
1 cebula
pieprz
musztarda
kromki razowego chleba
oliwa (niekoniecznie)

Kromki razowego chleba opiekamy z obu stron w piekarniku lub na grillu (można delikatnie posmarować oliwą). Układamy na nich kolejno: pokrojony na kawałki filet (smarujemy go musztardą), plasterek jajka na twardo, pokrojony ogórek. Całość obficie posypujemy posiekaną cebulą (można połączyć czerwoną, białą i trochę dymki) oraz pieprzem.


Ajerkuch z apfelmusem
Restauracja U przewoźnika, Tychy
II miejsce w kategorii: profesjonaliści


Składniki:
szklanka kefiru
1 jajko
200 gramów mąki (lub odrobinę więcej, co okaże się podczas mieszania, bo ciasto powinno być gęstsze niż naleśnikowe)
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do kefiru dodajemy jajka oraz mąkę pszenną, następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Odstawiamy na ok. 10 min. Następnie smażymy. Podajemy z apfelmusem.
Apfelmus: jabłka kroimy na ćwiartki, dusimy w garnku z niewielką ilością wody. Następnie dodajemy łyżeczkę masła i smażymy
do odparowania wody.
Agata_Pilka
Administrator
 
Posty: 22
Dołączenie: Czwartek, 23 Kwiecień 2009, 08:59

Re: O kuchni prawie wszystko

Postprzez Agata_Pilka » Poniedziałek, 22 Luty 2010, 16:36

A gdyby ktoś chciał podelektować się samym widokiem:
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
Agata_Pilka
Administrator
 
Posty: 22
Dołączenie: Czwartek, 23 Kwiecień 2009, 08:59


Powróć do Witaj w Podróży – portal miłośników podróży