Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?




Farfalle z kurkami w śmietanie


Składniki:

- kurki,
- cebula,
- śmietana 18%,
- koper,
- sól,
- pieprz,
- olej,
- makaron (np. farfalle).



Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kurki oczyszczamy, myjemy, jeśli są duże kruszymy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i przykrywamy. Na osobnej patelni podsmażamy posiekaną drobno dużą cebulę - nie powinna się zrumienić tylko zeszklić. Gdy kurki wypuszczą soki dodajemy zeszkloną cebulkę, solimy, pieprzymy, dodajemy śmietanę i posiekany drobno koper (ja dodaję go na prawdę bardzo dużo - na jedną patelnię 2 pęczki). Całość mieszamy i chwilę trzymamy jeszcze pod przykryciem. Podajemy z makaronem.


Autor: Aleksandra Filipowska