Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?




Befsztyk z prawdziwkami


Składniki:

- 2 befsztyki z polędwicy wołowej, po około 200g każdy
- 6 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- sos: garść prawdziwków, 1 posiekany ząbek czosnku, 50 ml - białego wina, 100 ml bulionu mięsnego, łyżka pasty truflowej,
- sól pieprz, gałązki tymianku.


Wykonanie:

Oczyszczone prawdziwki pokroić w grubą kostkę (poza sezonem można użyc mrożonych). Na patelnię z gorącą oliwą wrzucić czosnek i grzyby, chwilę smażyć, podrzucając grzyby na patelni. Wlać wino, zagatować, lekko odparować. Wlać bulion, chwilę dusić. Dodać do smaku przyprawy.

Równocześnie na osobnej rozgrzanej patelni z oliwą usmażyć posypane pieprzem befsztyki, po 2 minuty z każdej strony. Mięso usmażone na krwisto przełożyć na patelnię z sosem i dusić razem, aż osiągnie odpowiednią krwistość (jeszcze 3 minuty dla średnio wypieczonego). Podawać udekorowane pomidorami koktajlowymi i gałązkami tymianku.


Autor: Marta Gawłowska