Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj

» Wyszukiwanie zaawansowane



Szukaj


Szukaj

Szukaj

Nie masz pomysłu na wczasy?




Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią


Składniki:

- 100 g małych kurek,
- 1/2 małej cukinii,
- odrobina sera gorgonzola,
- kilka liści natki pietruszki,
- mała cebula,
- szczypta tymianku,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine.


Wykonanie:

Kurki dokładnie myjemy, osuszamy. Podobnie cukinię.
Cebulę siekamy, rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek extra vergine, dodajemy cebulę, podsmażamy, aż zmięknie, następnie dodajemy kurki i pokrojoną w drobną kostkę cukinię, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Siekamy liście natki i dodajemy do grzybów z cukinią, jeszcze chwilę smażymy. Gasimy płomień.
Przekładamy do podania, dodajemy pokruszoną gorgonzolę. Salatkę można serwować na grzankach. Smakuje wyśmienicie.


Autor: Aneta Klimecka